Производња Топионице и рафинације у Бору прода се унапред

БОР: Целокупна производња Топионице и рафинације у Бору прода се унапред, рекао је директор Владимир Јаношевић у изјави достављењ Танјугу.
bor topionica, rtb.rs
Фото: rtb.rs

"И бакар, и злато, и сребро, и плави камен, и сумпорна киселина, и све остало из производног програма обојене металургије у Бору прода се малтене пре него што се произведе. Тржиште је гладно наше робе, купци нам унапред плаћају сваки производ" навео је  он.  
Према његовим речима, од почетка године произведено је 25.540 тона катодног бакра и 436 тона плавог камена.

Отуда, како наводи, Топионицу и рафинацију бакра у Бору, која послује у саставу Рударско-топионичарског басена Бор, не муче бриге са којима се свакодневно суочавају српска предузећа. 
Она свој комплетан производни програм из базног дела продаје унапред. Купци јој плаћају авансно, често још док је производ у фази израде. 

"Наше је само да производњу стално повећавамо јер купце и тржиште имамо. Производи су нам претежно берзански, па ни око цене не морамо да преговарамо, одобравамо рабате и слично. Зна се колико бакар кошта, а колико сребро или злато."
И сумпорну киселину, чији је пласман својевремено био проблематичан, данас продају без икаквих проблема, каже директор Топионице и рафинације.
У авансну продају, како истиче, иду и селен, платина, паладијум и плави камен који се много тражи и фактички, због ограничених капацитета, не може да се произведе у количинама које се потражују. 

"У мају смо, рецимо, дневно производили најмање по три и по тоне, па ћемо до краја месеца сигурно достићи 110 тона, можда и више. Све је унапред продато јер је реч о највишем тзв. пољопривредном квалитету плавог камена који се много боље продаје од индустријског пошто нема киселине. Зато сада готов производ узоркујемо на пет, а не на 20 тона да бисмо диктирали квалитет, истиче Јаношевић.

Додаје да су унапред уговорене и количине сребро-јодида и сребро-нитрата које се производе у Фабрици соли племенитих метала, а да са војном индустријом, као кооперанти, имају склопљен уговор и за производњу синтер-ламела за тенкове. 

Од почетка године произвели смо 25.540 тона катодног бакра и 436 тона плавог камена. Купцима ће данас бити испоручено 20 шлепера најквалитетнијег бакра, док је из погона за производњу бакар-сулфата за Пољску отпремљено 18, а за Јагодину четири тоне плавог камена. Пољацима ће данас бити испоручене и 3,2 тоне селена, каже Јаношевић.

Топионица и рафинација једно је од четири зависна предузећа која послују у саставу РТБ-а Бор. У окриљу ове компаније налазе се још и Рудници бакра Бор, Рудник бакра Мајданпек и Матично предузеће.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести