Пројекат о јачању циркуларне економије у Србији

БЕОГРАД: У Београду је вечерас представљен пројекат "Јачање циркуларне економије у Србији - нордијска искуства" у оквиру кога ће током септембра и октобра бити одржана серија радионица на тему циркуларне економије у Новом Саду, Крагујевцу, Нишу и Београду.
jacanje ekonomije
Фото: Танјуг (видео)
У питању је пројекат који спроводе амбасаде Норвешке, Данске, Финске и Шведске, уз подршку Нордијског савета министара.
Намера амбасада нордијских земаља је да подрже Србију у наставку спровођења принципа циркуларне економије, поделе искуства својих земаља и подигну свест локалних партнера о важности и користима примене циркуларне економије која утиче како на сваког појединца, тако и на друштво у целини.
Пројекат је представљен на пријему у башти резиденције амбасадора Норвешке у Србији Јерна Јелсте, који је рекао да је овај пројекат важан јер се Србија одлучила на крене у "транзициону промену екосистема" и да преузима мере које ће ступити на снагу већ ове јесени.
"Верујем да ће ове промене, које су економске структуре, донети оно за шта постоји општи договор у свету, а то је да планета постане карбон-неутрална. Радује ме што видим позитивне импулсе у Србији посебно за ову транзициону промену", рекао је Јелста новинарима.
Јелста је истакао да је промена ка зеленијој будуцности неопходна и да је прелазак са линеарне на циркуларну економију од виталног значаја за њено постизање.
Навео је да циркуларна економија штеди ресурсе, смањује загађење, промовише иновације, смањује цену производње и отвара нова радна места.
Како је рекао, борба против климатских промена и промовисање климатски неутралног раста постало је политичко питање број један у Европи.
Јелста је додао да нордијске земље, као пионири одрживог развоја и циркуларне економије, у потпуности деле визију Европске комисије о Европском зеленом договору и зеленијем, нетоксичном и ефикаснијем процесу производње.
"Зато ћемо радо поделити своје најбоље примере и искуство са Србијом", рекао је амбасадор Јелста.
Кроз неколико радионица током септембра и октобра у Новом Саду, Крагујевцу, Нишу и Београду на тему циркуларне економије стручњаци из нордијских земаља приказаће примере добре праксе и указати на важност и бенефите циркуларне економије.
Говорећи о значају циркуларне економије, амбасадор Финске у Србији Кимо Лахдевирта рекао је да је циркуларна економија пођеднако важна и за заштиту животне средине, као и за "новчаник".
Навео је да кључни актери у овој области, укључујући пословни сектор и грађане, морају разумети како функционише циркуларна економија, како би били део преласка са линеарне на циркуларну економију.
Лахдевирта је додао да треба имати на уму да отпад једне индустрије може бити сировина за другу индустрију.
"Добро је и са пословне перспективе - створиће се много послова, а добро је и за животну околину", додао је Лахдевирта.
Догађају је, између осталих, присуствовала и амбасадорка Данске у Србији Сузан Шајн.
Партнери нордијских амбасада у пројекту "Јачање циркуларне економије у Србији - нордијска искуства" су Нордијска пословна алијанса, Национална алијанса за локални економски развој, Привредна комора Србије, Привредна комора Војводине, као и градови Нови Сад, Крагујевац и Ниш.
Током пријема медаљу за допринос промоцији норвешке књижевности и културе добио је издавач Владислав Бајац.
EUR/RSD 117.1527
Најновије вести