Прошле године 53 смртне повреде на раду, највише од 2006.

БЕОГРАД: У Србији су се протекле године догодиле 53 повреде на раду са смртним исходом, што је највише од 2006. године, а одузето је шест лиценци за обављање послова безбедности и здравља на раду, речено је данас на састанка надлежних у Палати Србија.
Kacige/Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Такође, 58 одсто повреда са смртним исходом било је у области грађевинарства и прерађивачкој индустрији.

Представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Управе за безбедност и здравље на раду одржали су састанак са правним лицима и предузетницима који поседују лиценцу за обављање послова безбедности и здравља на раду, у присуству министра Зорана Ђорђевића.

В.д. директора Управе за безбедност на раду Марина Фуртула рекла је да су лиценце одузете јер предузетници нису радили свој посао у складу са законом.

Она је навела да је у 2018. свега 30 одсто правних лица свој посао у овој области обављало у складу са законом, а за оне који то нису чинили наложене су мере за отклањање недостатак, док је неким лиценца и одузета.

"Прошле године су биле 53 смртне повреде на раду, а од 2006. нисмо имали толико повреда, када их је било 54", рекла је Фуртула.

Она је казала да је циљ да се оваквим састанцима скрене пажња правним лицима да свој посао обављају искључиво у складу са законом, као и да се делује превентивно.

Министар Ђорђевић је рекао да је циљ да се побољшају услови када је реч о заштити и безбедности здравља на раду.

"Очекујем на седници владе следећег четвртка да усвојимо одлуку да ова година буде посвећена безбедности и здрављу на раду", рекао је Ђорђевић.

Додао је да је доста урађено када је ова област у питању што се тиче законске регулативе, као и да се ове године очекује и нови Закон о безбедности и здрављу на раду и нови Закон о осигурању у случају повреда на раду.

"Циљ је да заштитимо раднике и да као држава будемо одлучни у томе да санкционишемо оне који се не придржавају закона", рекао је Ђорђевић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести