Провера преузимања зрењанинског „Радијатора”

Комисија за заштиту конкуренције је по службеној дужности покренула поступак против привредног друштва „MAT Real Estate„ из Новог Сада, сазнаје „Дневник“.
zrenjanin centar
Фото: Dnevnik.rs

Поступак је покренут због тога што је поменута новосадска фирма купила зрењанинску фабрику за производњу радијатора, котлова и услужног лива „Радијатор“, која је била у стечају, а да претходно није затражила одобрење Комисије.

Предузеће „MAT Real Estate“ налази се под контролом Петра Матијевића, који поседује 70 одсто удела у тој фирми, док је остатак у власништву физичког лица Зоре Матијевић. Поред овог предузећа, Петар Матијевић у Србији директно контролише и Индустрију меса „Матијевић“, МПЗ „Аграр“ и МПЗ „Аграр Два“.

„Сходно томе, може се основано претпоставити да је дошло до промене вршиоца контроле над фабриком „Радијатор“, односно да ова трансакција представља концентрацију која је спроведена без одобрења Комисије, а која је настала стицањем појединачне контроле од стране фирме „MAT Real Estate“ над привредним друштвом „Радијатор“, наводи Комисија.

Комисија за заштиту конкуренције констатовала је и да је нови власник променио седиште фабрике „Радијатор“ и њену претежну делатност. Ново седиште некадашње зрењанинске ливнице сада се налази на адреси Трг слободе 3 – 5, на којој се налази и хотел „Војводина“, такође у власништву бизнисмена Петра Матијевића. А као нова делатност „Радијатора“ је уписано „управљање некретнинама за накнаду“, чиме се бави и предузеће „MAT Real Estate“.

„Комисија ће током овог поступка спровести све потребне радње, утврдити чињенично стање и испитати да ли је у конкретном случају поступљено супротно одредбама Закона о заштити конкуренције, као и да ли је дозвољена ова концентрација“, навела је Комисија за заштиту конкуренције.

Подсетимо, ливницу у стечају, чије је седиште претходни власник преместио из Зрењанина у Београд, купило је предузеће „MAT Real Estate“ из Новог Сада. „Радијатор“ је продат као правно лице по цени од 414,8 милиона динара. Толико је и износила почетна цена на јавном надметању. Иначе, вредност имовине, у коју спадају некретнине, опрема, аванси, залихе и потраживања, процењена је на више од две милијарде динара.

Нови власник је убрзо након преузимања „Радијатора“ огласио јавну продају машина и опреме из фабричких погона у Београдској улици у Зрењанину. Тиме је још једном јасно ставио до знања да овде у будућности не планира да обнови производњу радијатора и котлова.    

    Ж. Балабан

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести