Први нови ИМТ модели трактора на Сајму пољопривреде

НОВИ САД: Нови трактор који је изашао из обновљеног погона фабрике ИМТ у Јарковцу представљен је на 86. Међународном Пољопривредном сајму у Новом Саду.
d
Фото: Спасо Младеновски

На Сајму су изложени модели ИМТ 539, ИМТ 549, ИМТ 565 и ИМТ 577.
"ИМТ-ови модели, које смо представили на Сајму, састављени су у фабрици Јарковац, а до краја године биће састављена још два модела, ИМТ 565 и ИМТ 577. Почетком следеће године почеће да ради нова хибридна фабричка линија за склапање трактора у Јарковцу", изјавио је Тањугу заменик директора компаније TAFE, Камал Ахуђа.

Према његовим речима, осим ИМТ-ових модела, TAFE ће састављати и TAFE МАГНА серију трактора у фабрици у Јарковцу, који ће бити продавани у Србији, али ће бити намењени и за извоз на европско тржиште.
"Важан део стратегије компаније TAFE за обе линије трактора, и ИМТ и TAFE, јесте да развијемо сарадњу са локалним и страним кооперантима, који производе или су заинтересовани да почну да се баве производњом компоненти за тракторе и пољопривредне механизације", каже Камал Ахуђа.
Осим нових ИМТ-ових, ова компанија на 86. Међународном пољопривредном сајму представила је и нове TAFE моделе - TAFE 4615, TAFE 6515 и TAFE 8515.
Прошле године TAFE је преузео развој кабинских прототипова у Србији и успешно развио четири кабине за моделе ИМТ 539, ИМТ 549, ИМТ 565 и ИМТ 577, који су одобрени за даљу серијску производњу.

"Ове кабине су развили су и дизајнирали српски инжењери и производе се у Србији за ИМТ", објашњава заменик директора компаније TAFE.
"Осим тога, ИМТ-ови инжењери, заједно са Службом развоја компаније TAFE, тренутно развијају неколико других прототипова и компонената у српским фабрикама и развојним центрима. Они ће, пре добијања сертификата, бити подвргнути ригорозном тестирању и контролама за одобрење", каже Камал Ахуђа.
Заменик директора компаније TAFE, у изјави за Тањуг, најавио је и који су планови те компаније у наредном периоду.
"У 2019. ИМТ ће произвести око 500 трактора у фабрици у Јарковцу, а 2020. године постројење ће бити проширено до приближно хиљаду трактора", каже Камал Ахуђа.

Индијска компанија "TAFE", која је нови власник фабрике ИМТ, са 66,8 милиона динара, стекла је интелектуалну својину ИМТ-а, а то укључује бренд, нацрте дизајна, ауторска права и некретнине у Јарковцу. Земљиште где је фабрика ИМТ-а, пак, остаје у власништву Србије.
У ИМТ-овој фабрици у Јарковцу, у најбоља времена, радило је 120 запослених, који су производили једноосовинске приколице носивости 3,5 тона, странице за тракторске кабине. Највише производа пласирано је на тржишта Републике Српске и Косова.

Нови власник ИМТ-а, индијска компанија TAFE трећи је највећи произвођач трактора на свету, а извозна линија компаније TAFE у Индији се продаје под Машеy Фергусон брендом. TAFE је власник и немачког/баварског бренда EICHER, који се, такође, производи у Индији под брендом EISHER.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести