Први српски респиратор стиже за око четири недеље

– Први српски респиратор ћемо дефинитивно направити у рекордном року, а циљ је да се заврши у наредне четири недеље – изјавио је Владимир Војводић из Фонда за иновациону делатност. – То је стратешки важан уређај – да у Србији имамо експертизу прављења једног таквог уређаја, који ће бити од користи не само у овој пандемији него и у сличном сценарију.
1
Фото: pixabay.com

Први српски респиратор развијаће предузеће „SmartResearch” из Института „Михајло Пупин”. Како тврде у тој компанији, они би могли производити између десет и 100 респиратора дневно.

Фонд за иновациону делатност одобрио је 53 милиона динара за финан­сирање 12 иновативних пројеката предузећа чији је циљ сузбијање ефеката пандемије изазване коронавирусом.

У кратком периоду биће развијено и доступно за коришћење 12 решења, попут првог српског респиратора, нове врсте заштитне маске с измењивим ХЕПА филтером за вишеструку и дугорочну употребу, кабине за дезинфекцију, која је намењена употреби на јавним местима и локацијама од интереса, мобилни пулт за бесконтактно мерење температуре и ручну дезинфекцију, преносиви озонизатори за брзу и безбедну дезинфекцију објеката од критичног значаја...

По ступању на снагу ванредног стања у Републици Србији, у понедељак, 16. марта 2020. године, а на иницијативу кабинета председнице Владе Републике Србије, Фонд за иновациону делатност је у рекордном року припремио и у уторак 17. марта објавио јавни позив. Због неопходности брзог одговора на новонастале изазове, позив је био отворен до 24. марта.

И поред кратког периода, пристигло је близу 300 предлога иновативних пројеката, што је показало висок потенцијал наших иновативних предузећа, али и значај финансијске подршке као још једне у низу мера Владе Републике Србије за сузбијање ефеката изазваних пандемијом. Имајући у виду ургентност реаговања, независна Експертска комисија Фонда је дала приоритет оним решењима за која је процењено да могу створити најрелевантнији, најбржи и стратешки важан одговор на конкретне проблеме. Развој лекова и вакцина нису били предмет овог јавног позива.


До шест милиона динара

Јавни позив је био намењен малим и средњим предузећима, с већ развијеним прототиповима, производима, услугама и технологијама који могу бити скалирани у кратком периоду и постати доступни за примену у сузбијању последица насталих пандемијом.

Износ подршке по појединачном пројекту је до шест милиона динара.


Осим првог српског респиратора, а у оквиру 12 одобрених пројеката предузеће „Voxellab” нуди решење у виду система за брзо 3Д штампање хитно потребних делова за машине и медицинске уређаје. „CCS Solutions” развијаће нову врсту заштитне маске с измењивим ХЕПА филтером за вишеструку и дугорочну употребу. „Металинг” нуди палету производа за дезинфекцију просторија и предмета коришћењем ултраљубичастог зраче­ња. „Сигма” Кула радиће на удвостручавању производње натријум-хипохлорита као једног од најважнијих дезинфицијенаса.

Фирма „365ADS” нуди решење у виду кабине за дезинфекцију која је намењена употреби на јавним местима и локацијама од интереса. „Corten Art” равијаће систем аеросолне дезинфекције за употребу у индустрији и хазардним срединама. „SKV Garant” радиће на развоју преносивих озонизатора за брзу и безбедну дезинфекцију објеката од критичног значаја. „Advertout” ће се бавити производњом вишекратних заштитних одела која се могу у потпуности дезинфиковати. „Хола Сyстемс” нуди решење у виду мобилног пулта за бесконтактно мерење температуре и ручну дезинфекцију. „Hermes Covid” припрема платформу за брзу размену порука у условима Kовид-19 пандемије, а „Agrounik” бавиће се развојем биолошког дезинфицијенса с антивиралним и антибактеријским дејством.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.5944
Најновије вести