Прво пензионерима још 30 евра 1. новембра, осталима 2. и 3.

БЕОГРАД: Пензионери ће први добити још 30 евра помоћи од државе - 1. новембра, док ће осталим грађанима та помоћ бити исплаћена 2. и 3. новембра, најавио је данас министар финансија Синиша Мали и нагласио да се до сада укупно за добијање новчане помоћи од државе пријавило 5,767 милиона грађана.
sinisa mali
Фото: Youtube Printscreen

"Држава наставља да помаже и привреди и грађанима и 1. новембра ћемо, као што сам и обећао, већ исплатити највећи део грађана. Других 30 евра помоћи државе пензионери ће добити 1. новембра, а 2. и 3. новембра ћемо исплатити остале грађане", казао је Мали у изјави за Танјуг.

Истиче да се, како је рекао, "веровали или не укупно 5,767 милиона грађана пријавило за помоћ или скоро свако ко живи у Србији".

На питање шта могу да ураде грађани који су променили банку након што су се пријавили за добијање државне помоћи, Мали је рекао ће тим грађанима држава аутоматски отворити наменски рачун у тој банци у којој је неко већ имао рачун, како би могао ту да добије новчану помоћ.

"Дакле 1. новембра крећу исплате и до 3. новембра сви ће бити исплаћени (који су се за то пријавили). Очекује нас и 20 евра у децембру, што је био део ребаланса буџета", навео је Мали.

Каже да од 15. до 30. новембра траје пријава преко портала Управе за трезор за оне који се нису пријавили за помоћ од 30 евра исплаћених у мају и за 30 евра у новембру, а који желе да добију 20 евра у децембру или сада испуњавају услове - у међувремену су добили пребивалиште или личну карту, или постали пунолетни.

Мали је подсетио да је држава исплатили ове године три пута по 50 одсто минималне зараде свим предузетницима, микро, малим и средњим предузећима, па две додатне пуне минималне зараде самосталним уметницима, као и свима у угоститељству, туризму, туристичким водичима и рента кар агенцијама, 60 евра свим незапосленима који су били на бироу, затим додатних 50 евра у септембру свим пензионерима, у мају 3.000 динара свима који примили бар једну вакцину, грађанима на КиМ 100 евра и још 100 онима који су незапослени..., како би се смањиле негативне последице ковида 19.

"Због тога наша земља зато има много боље економске резултате него било која друга земља у региону", истакао је он.

Министар финансија је рекао да ће за мање од две године, када се све сабере, сваки пунолетни грађанин Србије добити 200 евра поклона или новчане подршке од државе, а сви пензионери укупно 500 евра.

Подсетио је да је раније најављено да ће држава исплатити још 20.000 динара државне помоћи пензионерима у фебруару и марту наредне године.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести