Прво поскупљење гаса од 1. маја до 10 одсто, друго ако буде неће бити двоцифрено

БЕОГРАД: Генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић изјавио је данас да ће прво повећање цене гаса ове године бити вероватно од 1. маја и не веће од 10 одсто, а друго поскупљлење, ако га буде, не пре последњег квартала 2022, као и да сигурно не би било двоцирено.
1
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

"По рачуници Србијагаса, а и по ономе што је тражио ММФ и Светска банка, а и пројекцијама у буџету и плану пословања Србијагаса, биће једно поскупљење, мислим, од 1. маја, и неће бити више од 10 одсто", рекао је Бајатовић Тан‌југу.

Како каже, да ли ће бити и другог поскупљења, зависи од кретања на берзи.

"Тренутно је гас око 500 евра за 1.000 кубика. Према нафтној формули за две милијарде кубика гаса, које добијамо на основу договора Вучића и Путина, што су две трећине наших потреба, тренутна цена је око 330 долара. Може да се деси да приходи Србијагаса буду такви и приходи у привреди, и да нам се помогне у буџету, да следеће поскупљење буде мање или да га можда и не буде", навео је Бајатовић.

Додао је да друго поскупљење гаса сигурно не би било пре последњег квартала ове године и да сигурно не би било двоцифрено.

"Остало нам је 200 милиона кубика гаса у Мађарској, што је плаћено, 286 милиона у Банатском двору и то је плаћено и руских 294 милиона, али то и не морамо да рачунамо. Рачунамо да би у Мађарској могли да ускладиштимо још 200 милиона метара кубних, јер су цене релативно повољне", казао је Бајатовић.

Додао је да је капацитет Банатског двора 550 милиона кубика и да Србјагас жели ту да утисне додатних 200 милиона кубика, како бисмо имали 750 милиона. Напоменуо је да су добре цене и да треба да повећамо резерве, у случају да дође евентуално до терористичких аката у Црном мору који би утицали на Турски ток.

"Биће можда промене односа Турске и Мађарске према Русији, па да не бисмо били у тој врсти проблема", додао је Бајатовић.

На питање који је гас најизгледније да Србија набавља, ако не рачунамо руски гас, казао је да ће у новембру бити завршен између Србија и Бугарске, што нам отвара могућност да набављамо неке количине азербејџанског гаса из гасовода ТАП (Трансјадрански) и ТАНАП (Трансанадолијски), као и да користимо терминале за ЛНГ гас у Грчкој, што би био углавном амерички или катасрки ЛНГ гас.

"Ми можемо у сарадњи са колегама из Турске, Грчке, Бугарске и Мађарске да обезбедимо довољне капацитете за оне количине које би набављали из тих извора", навео је Бајатовић. Каже да ћемо ове године потрошити око 2,8 милијарди гаса, шта је урачуната и производња струје у ТЕ-ТО Нови Сад и Панчево. На питање када ће бити урађен гасни интерконектор са Северном Македонијом, Бајатовић је рекао да су већ потписани неки уговори за гасовод од Лесковца до Врања. Мало ће ти уговори бити поправљени, јер се сада тражи да цеви буду мало већег промера, што значи да ћемо морати да градимо од Ниша до македонске границе.

Тако да је од Ниша до Врања, укјључујући и Лесковац, већ уговорено, али нам фале мало финансије, што ћемо ускоро решити. За део до македонске границе смо добили обећање од Европске комисије да ће нам омогућити део средстава. Ако се то не деси, заједно ћемо са Владом Србије, кроз кредите или из буџета добити привремену помоћ и то финансирати", казао је Бајатовић Тан‌југу. Додао је да би онда радови на гасоводу од Ниша до Северне Македоније били завршени у року од две године. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести