Пуњачи за електрична возила стижу у Србију

БЕОГРАД: Америчка аутомобилска компанија Тесла најавила је планове за изградњу својих првих суперпуњача за пуњење електричних возила у шест земаља југоисточне Европе до краја године, а међу државама које ће добити станице за пуњење је и Србија, преноси портал еКапија.
punjac, EPA/BRUNO BEBERT
Фото: EPA/BRUNO BEBERT

Како пише овај портал, компанија намерава да изгради по три станице у Румунији и Србији, те по једну у Бугарској, Босни и Херцеговини, Македонији и Молдавији. 
 Пуњачи у Србији, према мапи на Теслим сајту биће у близини Београда, Пожеге и Ниша. Тесла ће такође,пишу они, додати четири нове станице на своје већ постојеће две у Хрватској.

"Суперчарџери" су прикључци који пуне Теслина возила неколико пута брже него друге врсте станица. Од представљања пуњача 2012. године, Тесла је изградио више од 5.400 суперпуњача са циљем да омогући путовања на дуге удаљености.

Компанија намерава да удвостручи њихов број на глобалном нивоу на више од 10 хиљада, наводи портал, а како кажу,Тесла жели и да прошири своју мрежу одредишта на којима инсталира пуњаче у партнерству са хотелима, ресторанима и гаражама  са 9,000 на 15.000 прикључака. 
Тесла у југоисточној Европи осим у Хрватској има већ изграђене и три станице за пуњење у Словенији.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести