Путин и Ердоган означили завршетак морског дела Турског ток

ИСТАНБУЛ: Председници Русије и Турске, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган, из Истанбула учествују путем теле-конференције на церемонији завршетка изградње дела гасовода "Турски ток“ испод Црног мора.
Ердоган и Путин/Tanjug/AP/Lefteris Pitarakis
Фото: Tanjug/AP/Lefteris Pitarakis

Путин је дао команду за почетак завршног чина изградње "Турског тока", након чега је главни извршни директор Гаспрома, Алексеј Миллер, наредио да брод "Пионирски дух" спусти у воду последњу цев за завршетак тог крака цевовода, извештава Тас с.

Председник Русије је рекао на свечаности да је "Турски ток“ показао ефикасност сарадње са Турском у решавању најтежих проблема.

"Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је показао храброст и политичку вољу за спровођење пројекта изградње гасовода ''Турски ток''", рекао је Путин и изразио захвалност председнику Турске јер се, како је нагласио, овакви пројекти усред све веће конкуренције не могу спровести у пракси без политичке воље и храбрости.

Он је додао да пројекат "Турски ток" није усмерен против било чијих интереса, да је то чисто стваралачки пројекат, као и други такви пројекти, те да он показује да су земље учеснице способне да заштите своје националне интересе.

Према његовим рецима, пројекат "има за циљ јачање односа између земаља, стварајући стабилне услове за економски развој, а тиме и за побољшање благостања наших народа".

Путин је навео да ћ Русија и Турска остварити робни промет од 100 милијарди долара.

"Уверен сам да ћ ''Турски ток'', као и други наш заједнички стратешки пројекат, прва нуклеарна електрана у Турској ''Акују'' постати светли симбол постепеног развоја мултилатералног руско-турског партнерства и постати залог пријатељства наших народа", истакао је руски председник.

Нагласио је да је по дну Црног мора положено укупно 1.800 км цеви на дубинама и до две и више хиљада метара, и додао да ће пуштање у рад гасовода "Турски ток“ учинити Турску озбиљним европским чвориштем, обезбедити снабдевање земаља јужне и југоисточне Европе гасом и утицати на геополитички положај Турске. 

„Пуштање у рад ’Турског тока‘ сигурно ће омогућити нашим земљама да прошире сарадњу у области гаса, биће од великог значаја за економски развој Турске и читавог Црноморског региона, а такође ће постати важан фактор у осигурању европске енергетске безбедности“, поручио је руски лидер.

"Наглашавам да се у изградњи примењују најновија технолошка решења, користи најсавременија техника и да се поштују најстрожи еколошки стандарди и норме“, рекао је Путин.

Турски председник Ердоган је у свом излагању рекао да је за Турску Русија дугорочни поуздани пријатељ и важан снабдевач природним гасом. Он је истовремено апостофирао да никакав притисак трећих земаља неће спречити заједничке пројекте. 

"Наши односи са Русијом јачају, што се такоде испољава у енергетском сектору. Са руским пријатељима смо уложили много напора у реализацију пројекта ’Турски ток‘. Он има историјски значај. Овај гасовод није важан само за нас, већ и за наше суседе. Планирамо да половину гаса испоручујемо Европи...Турска ће моћи у потпуности да задовољи потребу за гасом у Европи“, нагласио је Ердоган.

Председник Турске је рекао да се нада да ће прве испоруке гаса преко Турског тока кренути у 2019. години, односно да ће гасовод удуће године бити спреман за пуштање у рад након свих потребних тестирања.

Гаспром је у мају 2017. године започео изградњу подводног дела "Турског тока". Цевовод дужине 930 км протеже се дуж дна Црног мора до обале Турске, а даљи копнени део ће ићи у дужини од 180 км преко турске територије до границе са суседним земљама.

Први крак гасовода намењен је турском тржишту, а други за снабдевање гасом земаља јужне и југоисточне Европе. Капацитет сваке линије достиже 15,75 милијарди кубних метара гаса годишње.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести