Министар Антић у Истанбулу због Турског тока

ИСТАНБУЛ: Министар рударства и енергетике Србије Александар Антић разговарао је данас у Истанбулу, где присуствује обележавању завршетка морске деонице пројекта изградње гасовода Турски ток, с турским министром енергетике и природних ресурса Фаитом Донмезом о сарадњи две земље.
Turski tok Antic u Istanbulu/Fonet
Фото: FoNet

Како је саопштено из његовог Министарства, Антић истакао да Влада Србије високо цени напоре које Турска улаже у развијање значајних пројеката, који јачају енергетску безбедност целог региона. 

"Реализација пројекта Турски ток допринеће укупној енергетској безбедности овог дела Европе. Србија је спремна да са својим суседима развије наставак Турског тока. Крак испод Црног мора изашао је на турску обалу и следи изградња гасовода ка Бугарској", рекао је министар Александар Антић.

Гасовод Турски ток, у дужини од око 1.000 км, који је заједнички развијају Русија и Турска и којим ће гас из Русије, преко Турске бити допреман у Југоисточну Европу, чиниће два крака, а сваки од њих имаће капацитет по 15,75 милијарди кубних метара гаса годишње. 

Данашњој церемонији у Истанбулу присуствују у председници две земље Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган. 

У разговору с турским министром, Антић је оценио да је овај пројекат значајна прилика за цео регион и његову енергетску безбедност.

"Могућности да 10 до 15 милијарди метара кубних руског гаса из Турске прође према Бугарској, Србији, Мађарској и Аустрији озбиљна је шанса да унапредимо енергетску безбедност. То ће отворити могућност развоја гасификације и гасне привреде", навео је Антић. 

Он је подсетио да би прикључењем на Турски ток поменуте земље постале транзитне и за гас и да би, од тога, остваривале значајан профит. 

Указао је и да пријатељски односи председника Реџепа Тајипа Ердогана и председника Александра Вучића резултирају развојем економских, енергетских и политичких односа Турске и Србије на највишем нивоу.

У саопштењу се наводи да је министар Фаит Донмез оценио да сарадња у области енергетике прати експанзију укупних односа две државе, што доказује и раније потписан Меморандум којим се подиже сарадња у области гаса и обновљиве енергије на виши ниво, као резултат великог броја активности и састанака који су одржани у протеклом периоду.

Министар Антић у Истанбулу је разговарао и с министром енергетике Азербејџана Парвизом Шабазовим, који га је позвао да учествује на Савету Јужног гасног коридора (ТАНАП и ТАП), који ће се одржати 20. фебруара 2019.године у Бакуу, додаје се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести