Путин: Повећали смо испоруке гаса преко Украјине за 8,0 посто

НОВО ОГАРЕВО: Гаспром је повећао испоруке гаса за Европу преко Украјине за 8,0 посто током девет месеци 2021. и премашиће обавезе које има по уговору, изјавио је руски председник Владимир Путин на данашњем састанку о развоју енергетског сектора.
putin
Фото: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

„Наше уговорне обавезе о испорукама гаса преко гасног транспортног система Украјине износе 40 милијарди кубних метара гаса годишње, а за девет месеци ове године Гаспром је повећао количину пумпања гаса кроз укјански транспортни систем за више од 8,0 процената“, рекао је Путин, преноси агенција Тасс.

Према његовим речима, „са сигурношћу се може рећи да ћемо премашити наше обавезе о снабдевању гасом преко територије Украјине.

Путин је нагласио да је недопустиво доношење политички мотивисаних одлука у енергетском сектору, мислећи на увођење пограничних карбонских такси.

„Актуелна ситуација на европском енергетском тржишту је још један жив пример да су исхитрени и притом политички мотивисани кораци неприхватљиви у било којој области, посебно кад се тичу снабдевања енергијом, одрживог пословања предузећа, благостања и квалитета живот милиона људи који директно зависе од тога", подвукао је он.

Шеф руске државе је нагласио да Гаспром никада није одбио да повећа испоруке природног гаса у Европу када му се доставе одговарајући захтеви, напомињући да су минимални и максимални ниво снабдевања утврђени уговорима о испорукама гаса у иностранство.

„Не постоји ниједан случај у историји да је Гаспром одбио да повећа испоруке својим потрошачима ако су послали релевантне захтеве ", рекао је Путин.

Као пример је навео Немачку, једног од највећих руских потрошача гаса, која је ове године повећала куповине за 10,1 милијарду кубних метара гаса или за 31,8 посто у односу на исти период 2020. године.

„Чак и 2020. године, када су укупне испоруке у Европу пале у односу на 2019, Немачкој смо испоручили 4,7 милијарди кубних метара гаса више, то јест за 112,9 посто“, додао је руски председник.

Путин је рекао да ће глобална потражња за природним гасом наставити да расте, и да ће се повећати и потрошња нафте.

„Према проценама међународних стручњака, укључујући ОПЕК, почев од 2035. године, стопа раста потражње за нафтом ће почети да успорава, али ће се, генерално, до 2045. године потрошња повећавати за око 0,7 посто годишње", прецизирао је он.

Такође је навео да ће, према прогнозама стручњака, "потражња за природним гасом наставити да расте по вишој стопи, за преко 1 посто годишње, пре свега зато што ће гас, као чистија врста горива у глобалном енергетском билансу заменити угаљ“.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести