Путниковић: Трансформација ЕПС-а у АД не значи и приватизацију

БЕОГРАД: Уредница портала Енергија Балкана Јелица Путниковић изјавила је да трансформација ЕПС-а у акционарско друштво не значи и приватизацију, као и да је циљ реформе енегретских предузећа да економски послују.
e
Фото: Tanjug/video, ilustracija

Она је рекла Танјугу да то значи и да држава више не води социјалну политику ни кроз цену електричне енергије, нити кроз цену природног гаса јер ће, онда и те компаније моћи да буду успешне, без обзира да ли је менаџер странац или неко из Србији.

Путниковићева је објаснила да је прелазак ЕПС-а у акционарско друштво једна од степеница која треба да се пређе и да у суштини не мора да значи ништа по питању власништва.

Каже да је Електромрежа Србије, такође, акционарско друштво које није приватизовано.

Додаје да је Електромрежа Србије постала сувласник са црногорским оператором преносног система, што сматра добрим, јер ширење српских енергетских компанија у региону показује да су и српска привреда и српска енергетика заправо успешне.

У Србијагасу је, такође, кренуло издвајање одељака који су по диктату Енергетске заједнице и то је оно што се ради, пошто нису до краја завршени сви кораци, мислим да ту има још и неких законских решења која треба ту да буду урађена, рекла је она.

Србијагас са обезбеђеним дотоком гаса преко Балканског тока, с тим да и даље имамо правац снабдевања из Мађарске, да је прилично урађено  већ доста и на гасификције Србије и да се ради гасификација домаћинстава. Србијагас треба да настави са тим активностима да Србија достигне развијене западне земље по питању гасификације, потрошње гаса и у привреди и у топланама код грађана, јер онда ћемо свакако имати чистији ваздух, навела је Путниковићева.

Када је реч о ситуацији у свету, каже да ће економско и технолошко приближавање Кине и Русије помоћи тим земљама.

Русији више, јер Европа неће да купује руске енергенте, али и Кини, као једна од најбрже растућих економија на планети, која је жедна и нафте и гаса, рекла је Путниковићева.

Томашевић: Инвестиције у енергетску транзицију од 8,5 милијарди евра

ЕПС на путу енергетска транзиција планира инвестиције од 8,5 милијарди евра до 2035. године, а вд директора те компаније Мирослав Томашевић најавио је и замену старих постројења која раде на угаљ новим.

Он је рекао и да у септембру или октобру почиње да ради нови блок од 350 МW на лигнит, који ће бити по свим европским стандардима.

У информацији објављеној на сајту ЕПС-а наводи се да је он у Требињу где се одржава сајам енергетике истакао да се у енергетској транзицији мора наћи права мера.

Свака држава има своју специфичност и не сме се ићи пречицама које ће угрозити енергетску стабилност. ЕПС је државна компанија и првенствено смо окренути томе да снабдевамо електричном енергијом нашу привреду и домаћинства. Идемо у зелену транзицију и планирали смо велике инвестиције од 8,5 милијарди евра до 2035. године, рекао је он.

Додао је да је план да до 2035. године ЕПС смањи CO2 емисије за 25 одсто до чак 30 одсто у поређењу са емисијама из 2019. године.

То ћемо постићи повлачењем старих и увођењем нових производних капацитета, а један од њих биће реверзибилна хидроелектрана Бистрица, рекао је он. 

Нагласио је да ЕПС има подршку и одличну сарадњу са ЕУ инвестиционим фондом за Западни Балкан од којег је добио грантове од готово 50 милиона евра за ОИЕ пројекте.

Најавио је да ће ЕПС мењати стара постројења која раде на угаљ новим, а да већ у септембру или октобру почиње да ради нови блок од 350 МW на лигнит који ће бити по свим европским стандардима.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести