РАД У ПАНДЕМИЈИ За 17 одсто мање огласа за посао, најтраженији продавци

БЕОГРАД: Криза изавана пандемијом утицала је на тржиште рада у мери да је у првих осам месеци ове године забележен пад у броју огласа за посао од 17 одсто у односу на исти период прошле године, објавио је портал Послови Инфостуд.
korona posao pixabay
Фото: Pixabay.com

Када је реч о појединачним радним позицијама, према истраживању Инфостуда, највећу могућност за запослење у овој години имају продавци, комерцијалисти, магационери, возачи и телефонски оператери.

ИТ област је и даље врло дефицитарна, те је и даље послодавцима тешко да нађу квалитетног кандидата нарочито средњег или вишег сениоритета.

Позиције које су ИТ послодавцима у овој години биле најпотребније су JavaScript Developer, Java Developer, IT Help Desk, .Net Developer и PHP Developer.

По питању дефицита кадрова, на тржишту рада у Србији недостају и многа занатска занимања попут фризера, кувара, аутомеханичара, столара/тесара, бравара и магационера.

За овим занимањима по подацима сајта Послови Инфостуд већ годинама влада већа понуда, него што постоји потражња.

У првих осам месеци дошло је до веће потражење за новим послом, те је тако број кандидата који су били у потрази за првим или новим запослењем био већи за скоро три одсто.

Упркос пандемији корона вируса у првих осам месеци ове године 20.000 људи је добило посао преко сајта за запошљавање Послови Инфостуд.

На дневном нивоу сада је активно око 2.500 огласа за посао, а на врху топ листе најтраженијих области су трговина/продаја, ИТ, машинство, администрација и електротехника.

У скоро 27.000 огласа за посао колико их је било у првих осам месеци 2020. већа је потражња за кандидатима са средњом стручном спремом - чак 60 одсто.

Висока или виша школа је тражена у 25 одсто расписаних огласа, а мастер свега осам одсто.

Насупрот томе број кандидата који су били у потрази за послом у већој мери чине висококвалификовани људи (50 одсто), док је само четвртина њих има средњу стручну спрему.

Енглески је био најтраженији од страних језика, тако је чак петина огласа била расписана на овом језику.

У мањој мери су били тражени немачки, руски и мађарски.

Сваки четврти кандидат који је конкурисао путем тог сајта има више од 10 година радног искуства, док 20 одсто чине кандидати који имају између пет и 10 година искуства.

Они који су били у потрази за својим првим радним местом и који су без радног искуства чине 10 одсто.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести