РАДИШ ДОК СИ ЖИВ У овој земљи ПЕНЗИОНЕРИ од својих примања једва ПОКРИВАЈУ ТРОШКОВЕ Ево како се довијају "ПОД СТАРЕ ДАНЕ" не би ли преживели

"Ма само да дочекам пензију", реченица је коју често можемо чути када се нађемо у ситуацији на смо претрпани послом, али ипак у многим земљама, одлазак у исту не значи крај радних дана.
v
Фото: Ilustracija/pixabay.com

Баш супротно томе, у Француској одлазак у пензију на неки начин значи да борба за опстанак почиње.

Наиме, прошле године граница за одлазак у пензију у Француској је померена, те је услов "пуних 62 године", померена на 64. Ово је изазвало бројне протесте који су трајали данима, али одлука је још увек на снази.

Пензија у Француској до прошле године износила је 960 евра, док је сада око 1200, што је свакако мање од минималца који износи 1.700 евра.

Трошкови свакако остају исти, те рад након 64 године је и те како опција за многе. Док је цена станова, за оне који имају папире, око 600 евра, трошкови струје могу бити око 50 евра, гас око 100, док вода варира - али рачун може бити и до 85 евра по месецу.

Јасно је да минимум 800 евра одлази на основне трошкове, што је више од половине пензије, па и не чуди што већина пензионера одлучује да ипак настави са радом.

Што се тиче услова, како нам извор који се налази у Француској, односно Паризу јавља, пензионери раде као "екстра" помоћ, односно додатни радник.

Такође, док остали раде пет, или шест дана, ако има посла, пензионери раде до четири дана, док им је сатница мало већа него код регуларних радника.

Дневник/Телеграф бизнис

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести