Радојка Николић: БДП у трећем кварталу пао на 1,1 одсто

БЕОГРАД: Главна и одговорна уредница месечника "Економетар" и магазина "Бизнис", Радојка Николић, изјавила је данас да је у трећем кварталу раст БДП-а у Србији пао на 1,1 одсто и да до краја године неће прећи три процента.
s
Фото: Youtube Printscreen

"Наш БДП се успорава. Сутра ће Народна банка Србије објавити колика је инфлација, али већ су објавили прелиминарну рачуницу да је у трећем кварталу раст БДП-а пао на 1,1 одсто, а у првој половини године смо имали 4,1 одсто. Остаје последњи квартал, који буде мало бољи, али ми ову годину нећемо завршити изнад три одсто раста", рекла је Николићева за ТВ К1.

Нагласила је да је још страшније што успорава цела европска економија од које ми зависимо.

"Ове године ЕУ ће иматио око три одсто раста, али за следећу годину се најављује раст од 0,3 одсто", рекла је Николићева.

Додала је да је највећи проблем ове године руско-украјинска криза која је избила у фебруару, у првом кварталу, када се српска приреда још држала, али је онда почело успоравања раста.

Проценила је да све привреде у Европи губе због инфлације и цене енергената, за које се уопште не зна колике ће бити идуће године, а већ су сада три до пет пута веће него што су биле.

"За нас те цене нису високе, јер имамо неке повољне споразуме и мали смо потрошачи, али погледајте велике земље од којих зависимо, а то су најразвијеније земље ЕУ. Немачка и Италија чине 70 одсто наше спољнотрговинске размене, када они не троше и смањују тражњу од нас, ни ми не можемо ништа да им испоручимо, што аутоматски значи пад производње и БДП-а", упозорила је Николићева.

Она је изнела податке да Србија сада има БДП од 9.000 долара по становнику, Бугарска 12.000 долара, Хрватска 17.000 долара, а Мађарска 18.000 долара по становнику.

"У децембру 2019. Светска банка је објавила студију према којој је Србија требало да има 10 година раст од седам одсто да би удвостручила свој ниво БДП-а по становнику, а ми смо у том тренутку имали БДП од 7.000 долара", навела је она.

"Другим речима, да бисмо стигли на 14.000 долара треба нам 10 година раста по седам одсто годишње, а овим темпом смо ми све даље од тог циља", закључила је Николићева.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести