Рајанер у губитку 273 милиона евра у првом кварталу фискалне године

ЛОНДОН: Нискотарифна авио-компанија Рајанер саопштила је данас да је у периоду април-јун 2021, односно у првом кварталу своје фискалне године, забележила нето губитак од 273 милиона евра.
rajaner, pixabay
Фото: Pixabay

У упоредном тромесечју прошле године, губитак Рајанера је износио 185 милиона евра.

Како је саопштено из ирске авио-компаније, до повећања губитка је дошло због отказивања великог броја летова током ускршњих празника, услед обнављања мера локдауна и опреза европских држава у ублажавању ограничења путовања, преноси ЦНБЦ.

„Ковид-19 је наставио да разара наше пословање", навео је главни извршни директор Рајанера, Мајкл О'Лири, додајући да се компанија и даље суочава са „изазовним“ окружењем и да би фискалну годину могла да заврши „између малог губитка и нуле“ због продужавања корона ограничења.

Истовремено, оперативни трошкови компаније су порасли, погоршавајући биланс стања. Трошкови су на крају јуна 2021. били за 116 процената већи него лани, углавном због поскупљења авионског горива и повећања цена аеродромских и других услуга за летове.

Ипак, О’Лири очекује да ће у наредним недељама компанија повећати превоз путника.

„Очекујемо да ће се промет повећати са јунског нивоа од нешто више од пет милиона путника на готово девет милиона у јулу и преко 10 милиона у августу, ако у Европи не буде даљих погоршања с ковидом“, рекао је он.

Међутим, ове пројекције у великој мери зависе од развоја пандемије и успешности кампања вакцинације. Према магазину "Нас свет у подацима" (Our World in Data), у Европској унији је 46 одсто одрасле популације у потпуности вакцинисано против ковида-19, а у Великој Британији 54,4 процента.

Акције Рајанера су порасле током последњих 12 месеци за 42 посто, додаје ЦНБЦ.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести