Раковић: Привреди за сигурне кредите 13,5 милиона евра

У Гаранцијском фонду АП Војводине ове године актуелно је десет кредитних гаранцијских кредита намењених свим областима привреде и за то обезбеђено 1.572.140.238,62 динара или приближно 13,5 милиона евра - изјавио је за Дневник директор Гаранцијског фонда АП Војводине Ђорђе Раковић.

- Том сумом банкама гарантујемо отплату кредита које могу да подигну привредници, преду- зетници ,пољопривредници и почетници у бизнису спрам њихових могућности.

Директор Раковић наводи да Фонд даје гаранције за кредите за куповину нове и половне пољопривредне механизације и опреме, куповину пољопривредног земљишта репоматеријала у пољопривреди и кредите намењене за финансирање инвестиција у пољопривреди у оквиру ИПАРД програма.

– Дајемо кредитне гаранције и за енергетску ефикасност ,нову и половну опрему , за изградњу , доградњу, реконструкцију и адаптацију објеката за обављање делатности и пратеће опреме . Имамо кредитну линију значајну за жене предузетнице осниваче малих предузећа и почетнице у бизнису, које су у послу мање од три године , а живе и раде на подручју Војводине. Њима Фонд даје гаранције за куповину опреме . Одобравамо и кредите за куповину грађевинског земљишта за привредне делатности али и за пружање медицинских и васпитно образовних услуга. Дајемо и гаранције на кредите за СТАРТ УП намењен свим незапосленим лицима без обзира на старост и пол- наводи Раковић

По речима Раковића кредитне линије намењене пољопривреди су најзначајније јер у ту грану привреде држава највише улаже па Фонд кредитним гаранцијама додатно оснажује да се пољопривреда односно газдинства још брже развијају. Уједно пољопривредници су , каже, и најчешћи клијенти Гаранцијског фонда који углавном кредите користе за куповину репроматеријала и механизације.

-Носиоци пољопривредних газдинстава сада имају могућност да аплицирају не само за репроматеријал, нову и половну механизавију и прикључне машине већ и за куповину пољопривредног земљишта, подизање засада воћа и винограда (саднице и пратећу опрему ), опрему за производњу и складиштење житарица, индустријског, лековитог, ароматичног и зачинског биља, воћа,поврћа ,као и опреме за наводњавање ,противградне мреже, опрему за сточарску и пчеларску производњу ,опрему за подизање енергетске ефикасности и коришћење обновљивих извора енергије - истакао је директор Гаранцијског фонда АПВ.

Како је навео по кредитним линијма може се добити до 30.000 евра без хипотеке за нову пољопривредну механизацију и погонске машине, и за нову опрему у привреди са залогом на предмету куповине ,а уколико је учешће 20 одсто висина кредита може бити до 50.000 евра.

- Када је реч о осталим кредитним линијама гаранције се издају у зависности од намене кредита , за сваку линију кредита одређена је сума на коју се даје гаранција, минимално тај износ је 3.000 евра а макисимално 450.000 евра. Услови кредитирања, напомиње, зависе од кредитне способности клијената и они са банкама преговарају на колико година ће отплаћивати кредит и колико ће плаћати камату док Гаранцијски фонд АПВ издаје гаранције пословним банкама на одобрене кредите у складу са конкурсима који важе током целе године .

З. Делић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести