Рамљак: Језгро у реактору Агрокор почело је да се хлади

ЗАГРЕБ: Ванредни повереник хрватске државе за Агрокор, Анте Рамљак, данас је у шаљивом маниру известио о стању у компанији на крају ове недеље, речима:
agrokor
Фото: EPA/Antonio Bat

''Поздрав из реактора, могу да обавестим да је језгро почело да се хлади".
 "Ствари имамо под контролом и сада је ситуација, не могу рећи до краја сигурна, али се смирује и полако се окрећемо унутрашњем реструктурирању, разговорима с добављачима и компанијама да видимо каква је њихова позиција профитабилности", рекао је Рамљак, а преноси тв Н1 Хрватска. 
Додао је да паралелно с тим воде разговоре с добављачима и банкама о потписивању Промеморије за мораторијум на менице, које се не би наплаћивале 30 дана. 

"До краја дана, надам се да ћемо имати потписану већину банака и добављача тако да можемо кренути с неком мирнијом ситуацијом како да тај дуг пребацимо на Агрокор". 
Према његовим речима 15 од 31 банке је потписало мораторијум на менице, чији  удео у укупној суми меница чини 72 одсто. 
По питању меница је угрожено и 159 компанија добављача, али, како каже, не би све оне имале проблем у смислу капитала.

"Оно што је важно је да смо дали рок до 31. маја да имамо мораторијум на те менице, јер је крајњи рок за пријаву потраживања 10. јун. Ако пропадну разговори о томе како ћемо те менице третирати, још имају времена да то пријаве као потраживање према компанији. Јасно је да би један део тих добављача био угрожен, али то није толико ризично за цео систем", рекао је Рамљак.

Он је такође казао да је његов тим одабрао и послао на сагласност потписивање уговора за консултатнтску кућу за реструктурирање.
Истовремено, Јутарњи лист доноси данас причу под насловом "Амерички стрвинарски фонд ушао у одбор поверилаца Агрокора", поводом уласка представника фонда Најтхед Капитал Менаџмент у тај одбор.

Бивши хрватски министар привреде, а сада предузетник Горанко Фижулић каже да је то "заправо стрвинарски фонд", и наглашава да Најтхед поцетком ове године није био власник корпоративних обвезница концерна, већ их је купио тек када су њихове цене драматично пале због кризе у Агрокору, пише Јутарњи.
Најтхед Капитал Менаџемент је обвезнице Агрокора купио у последња два месеца. Јавно нису доступни подаци о томе колико их држи, али веројатно велики део јер су их власници обвезница изабрали за свог представника у привременом поверилачком одбору”, каже Фижулић.

Службено се Најтхед представља као фонд који се специјализовао за улагачке прилике у посебним ситуацијама, кад се појаве невоље због кредитне способности у различитим индустријама, а Фижулић подсећа да су они учествовали, примера ради, у грчком и аргентинском дугу, а још увек судски утерују део дуга од Аргентине, додаје лист.

Такви фондови су агресивни, увек иду до краја и онда обично посежу за судским споровима како би се наплатили. Они би могли на крају да туже државу јер је, доносећи леџ Агрокор, променила правила по којима су они купили Агрокорове обвезнице и рачунали на зараду. У питању је проспект тих обвезница издатих 2012. године, за које су јамчили Јамница, Ледо и друге компаније из састава концерна, а због тога би држава опет на крају могла да заврши на некој међународној арбитражи, сматра Фижулић.

Како додаје, Најтхед је релативно мали фонд са око 3,5 милијарде долара капитала и 25 запослених.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести