Раст еврозоне у другом кварталу убрзао, износи 0,7 посто

БРИСЕЛ: Економски раст еврозоне убрзао се у другом тромесечју и износио је 0,7 посто у односу на претходни квартал, према данашним прелиминарним проценама аенције за статистику ЕУ, Евростата, захваљујући много јачим перформансама у Шпанији, Француској и Италији од очекиваних.
evri, pixabay
Фото: pixabay.com

Мада би прелиминарни подаци Евростата могли да буду ревидирани касније, они ипак указују на отпорност привреде 19-чланог валутног блока у условима рекордне инфлације, нарочито трошкова енергије за индустрију, и неизвесности изазваних руском инвазијом на Украјину, наводи Ројтерс.

Бруто домаћи производ еврозоне је у периоду април-јун на годишњем нивоу порастао за 4,0 процента, према статистичким показатељима.

Економисти које је анкетирао Ројтерс очекивали су квартални раст од 0,2 посто и од 3,4 процента на годишњем нивоу у другом тромесечју, након раста у прва три месеца 2022. године од 0,5 одсто на кварталном и од 5,4 посто на годишњем нивоу.

Упркос слабијем од очекиваног резултата у највећој економији еврозоне, Немачкој, чији је квартали раст износио нула процената, убрзању привредне експанзије зоне евра допринели су Француска, која је надмашила прогнозе с растом од 0,5 посто, Италија са знатно јачим растом од очекиваног од 1,0 одсто и Шпанија са једнако изненађујућим растом од 1,1 посто на кварталном нивоу.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести