Раст индустријске производње у Србији 3,7 посто у јуну

БЕОГРАД: Индустријска производња у Србији порасла је у јуну за 3,7 посто на годишњем нивоу, а у односу на просек у 2021. години бележи раст од 4,5 процената, објавио је Републички завод за статистику.
industrija
Фото: pixabay.com/industrija

Према статистичким показатељима, индустријска производња је у првих шест месеци порасла за 3,3 одсто у поређењу са истим периодом 2021. године.

Раст производње је у јуну, у односу на исти лањски месец, забележен у секторима рударство за 21,6 процената, и прерађивачка индустрија за 3,2 посто, док је у сектору снабдевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација регистрован пад од 4,1 одсто.

Посматрано по наменским групама, раст на годишњем нивоу је прошлог месеца забележен у производњи: капиталих производа за 9,1 проценат, нетрајних производа за широку потрошњу за 5,3 посто, енергије за 3,9 процената и интермедијарних производа, осим енергије, за 1,4 посто, док је прозводња трајних производа за широку потрошњу пала за 4,9 одсто.

Према десезонираним подацима, укупна индустријска производња је у јуну у односу на мај опала за 0,1 посто, при чему је прерађивачка индустрија остварила пад од 2,4 процента

У односу на просек у 2021. години, укупна јунска индустријска производња је, према десезонираним подацима, порасла за 2,5 одсто, а прерађивачка за 3,6 посто.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести