Расте туристички промет у Србији

Туризам је привредна грана чијем се развоју у Србији поклања све више пажње јер су потенцијали изузетно добри. Уз то, развојем туризма, подстиче се и развој других привредних грана, како оних који се директно наслањају на туризам, али и многих других.
Banja Kanjiza
Фото: Dnevnik.rs

Један од препрека за бољи успех у туризму је и недостатак кадрова и поред тога што у Србији има високошколских установа у којима се школују кадрови у области туризма и што су студијске групе на факултетима углавном попуњене већ у првом уписном року. Наиме, анализа Привредне коморе Србије, урађена крајем прошле године, показала је да се, од укупног броја директно запослених у туризму и угоститељству, а реч је о 55.000 људи, свега петина заиста школовала за те послове.

- Да би наша туристичка привреда могла квалитетно да одговори на захтеве промењене тражње, да бисмо обезбедили довољан број међународно квалификованих хотелских и туристичких менаyера, а нарочито кадрова за нова туристичка занимања, неопходно је и да томе прилагодимо и наш образовни систем и одговарајуће образовне профиле – рекао је председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Он је указао да туризам има велики утицај на раст бруто домаћег производа, девизног прилива, ново запошљавање и развој повезаних делатности. По његовим речима, сваки долар потрошен у туризму доприноси или иницира потрошњу још 3,2 долара у економији једне земље, а милион долара туристичке потрошње генерише два пута више послова него милион долара потрошен у другим секторима.

- Србија протеклих година бележи натпросечан раст туристичког промета, а за ову годину најављује се још већи девизни приход и више од три милиона туриста. Зато су овој привредној грани потребни квалитетни и образовани кадрови, како би се потенцијал туризма што ефикасније искористио – истакао је Чадеж.

Један од корака је и могућност усавршавања на  Универзитету “Модул”  у Бечу, где ће високообразовани запослени у туризму похађати престижни МБА програм, а предвиђено је да се половина часова реализује у Београду, а друга половина у Бечу или Дубајиу.

Љ. Малешевић

Универзитет Модул

Универзитет Модул има дугу традицију у образовању кадрова из области туризма и угоститељста, а подручја рада проширена су и на међународни менаyмент, технологије нових медија, јавну управу и одрживи развој. Привредне коморе Србије и Беча и Универзитет Модул прошле године потписали су меморандум о сарадњи, чија је реализација почела ових дана.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести