РЕАКЦИЈА СИНДИКАТА Тесла мора да поштује права на колективно преговарање

ОСЛО: Амерички произвођач аутомобила Тесла Инц треба да поштује основна радничка права, укључујући и колективно преговарање преко синдиката, саопштио је данас Норвешки државни фонд вредан 1,5 милијарди долара.
tesla
Фото: pixabay.com

Произвођач електричних возила суочава се са негативном реакцијом синдиката и неких пензионих фондова у нордијским земљама због одбијања да прихватити захтев шведских механичара на право на колективно преговарање о платама и другим условима рада, пренео је Ројтерс.

Норгес Банк Инвестмент Манаџемент (НБИМ), која управља Норвешким фондом је седми највећи акционар Тесле са 0,88 одсто улога вредног око 6,8 милијарди долара.

"Очекујемо од компанија у које улажемо поштовање основних људских права, укључујући радничка права", навео је НБИМ у одговору на питање Ројтерса о сукобу Тесле са својим радницима у Шведској.

У саопштењу се додаје да је НБИМ 2022. године подржао предлог акционара Тесле да затражи од компаније да уведе политику поштовања права на организовање.

Предлогом за 2022. за који је НБИМ рекао да га је подржало 32 одсто они који су гласали, Тесла је позвана да усвоји политику поштовања радничких права као што су слобода удруживања и колективно преговарање.

Борд компаније препоручио је да се гласа против.

Тесла, која је направила револуцију на тржишту електричних аутомобила, успела је да избегне колективно преговарање са својих око 127.000 радника, а извршни директор Илон Маск је гласно говорио о свом противљењу формирању синдиката.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести