Рефинансирање дужницима умањује рату кредита

Одлука Народне банке представља значајну подршку корисницима потрошачких кредита јер им даје прилику да рефинансирањем знатно смање своју месечну обавезу, оценио је генерални секретар Удружења банака Србије Владимир Васић.
novac
Фото: pixabay.com, ilustracija

„Као Удружење банака увек упућујемо грађане да са својом банком прецизно утврде могућности за коришћење ове погодности и да добију тачну понуду”, наводи се у изјави Удружења банака Србије.

Као пример ефекта измењене регулативе наводе кеш кредит од пола милиона динара чији рок отплате је 83 месеца, а годишња камата 9,67 процента.

„Ако би био рефинансиран у складу са новим прописима на рок дужи за 24 месеца за клијента би то значило смањење месечне рате за 1.293 динара односно за 16 процената”, наводе из Удружења банака. Додају и да грађани треба да знају да приликом рефинансирања кредита по основу најновије одлуке НБС не могу добити додатну готовину, што је раније приликом рефинансирања био чест случај.

„Искључива намена нових кредита је рефинансирање раније преузетих обавеза грађана, а из угла банака ова мера НБС омогућава банкама да изађу у сусрет потребама клијената а да то не представља додатно оптерећење за њихов капитал”, наводи се у изјави Владимир Васића. Тиме се, додаје, смањује ризик од раста проблематичних кредита, док истовремено подршку добијају грађани и ублажавају се негативни ефекте кризе изазване пандемијом ковид-19.

Извршни одбор Народне банке Србије усвојио је прекјуче две одлуке како би се грађанима олакшали услови отплате одређених кредита. НБС је донела Одлуку о допуни Одлуке о адекватности капитала банке и Одлуку о измени и допуни Одлуке о управљању ризиком концентрације по основу изложености банке одређеним врстама производа.

Од ступања на снагу прописа банке ће бити подстакнуте да дужницима понуде рефинансирање или промену датума доспећа последње рате кредита одобрених до 18. марта 2020. године и то на додатних две године дуже у односу на тренутно важећи режим рокова отплате ових кредита (који подразумева рок отплате до 7 година у току ове године, до 6 година у току 2021. године, до 8 година за потрошачке кредите одобрене за куповину моторних возила невезано за годину).

Како је НБС навела у саопштењу  нови прописи представљају пажљиво одмерену реакцију Народне банке на могуће погоршање финансијског положаја грађана који су се задужили пре наступања ванредних околности изазваних пандемијом КОВИД-19 по основу узетог потрошачког кредита (укључујући и потрошачке кредите одобрене за куповину моторних возила), готовинског или другог кредита (који није стамбени кредит ни минус по текућем рачуну).

Добар потез

Председник Извршног одбора Рајфајзен банке Зоран Петровић је у писаној изјави за Танјуг  подржао све мере Народне банке Србије које за циљ имају олакшавање отплате кредита и очување финансијског система Србије. „Кад је реч о томе колико ће оне имати ефекта, то зависи од даљег развоја ситуације и опоравка привреде”, навео је Петровић и додао да ће банке због здравствене кризе имати удар на приходовној страни. Петровић је као позитиван ефекат кризе издвојио даље убрзање развоја дигиталних канала за банкарске производе и услуге који омогућавају клијентима да штеде своје време у пословању са банкама.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести