Рекордни приходи и добит "Тесле" у трећем кварталу

ЊУЈОРК: Амерички произвођач електричних аутомобила "Тесла" остварио је у трећем кварталу рекордне приходе од 13,76 милијарди долара и нето добит од 1,6 милијарди, надмашивши прогнозе тржишта.
tesla
Фото: pixabay.com

Упркос добрим пословним показатељима, објављеним касно синоћ након звона које је означило завршетак трговања на Њујоршкој берзи, акције "Тесле" су пале за 1,5 процената, преноси ЦНБЦ.

Прилагођена добит по акцији износи 1,86 долара наспрам очекиваих 1,59 долара, према анкети компаније за прикупљање и обраду финансијских података Рефинитив, а приход је за 130 милиона долара изнад прогнозираних 13,63 милијарди.

Квартални нето профит компаније, од 1,6 милијарди долара, већ други пут надилази милијарду долара, и петоструко је већи него у истом периоду 2020, када је износио 331 милион долара.

Одлични финансијски резултати су вођени побољшањем бруто марже од 30,5 посто у аутомобилском сектору "Тесле", односно од 26,6 прочената укупно, на нивоу свих пословних јединица, при чему оба показатеља бележе рекорд у посљедњих пет квартала.

Приходи у аутомобилском сектору су порасли на 12,06 милијарди долара, а трошкови су износили 8,38 милијарди.

"Тесла" је такође остварио приход од 806 милиона долара у енергетском пословању, које обухвата соларне производе и производе за складиштење енергије, као и 894 милиона долара од услуга и других делатности, укључујући одржавање и поправку возила, осигурање аутомобила и продају робе марке "Тесла", поред осталог.

Што се тиче пословања са енергијом и производима за њено складиштење, трошкови су у скочили на највиши ниво у последњих пет квартала, на 803 милиона долара током трећег тромесечја.

У периоду јул-септембар, "Тесла" је забележио смањење вредности финансијске имовине од 51 милион долара које се односи на његова улагања у биткоин, а која је у извештају о пословању приказао у оквиру трошкова „реструктурирања и других“.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести