Републику Српску очекује градња нових 140 километара ауто-путева

БАЊАЛУКА: Републику Српску у наредном периоду очекује изградња више од 140 километара ауто-путева за шта је неопходно извршити правовремене и квалитетне припреме како не би дошло до застоја у реализацији пројеката, закључено је данас у Бањалуци на састанку званичника РС са представницима јавних предузећа.
koridor 10, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Како је закључено на састанку министра саобраћаја и веза РС Ђорђа Поповића са представницима Правобранилаштва РС, Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове и Јавног предузећа "Аутопутеви Републике Српске", неопходно је извршити припреме на јачању капацитета укључених субјеката да не би долазило до застоја у реализацији пројеката због административних или правних процедура.

Како преносе бањалучке "Независне новине", на састанку је разговарано о изградњи ауто-пута на Коридору "5Ц" кроз Републику Српску и експропријацији земљишта на тој деоници, саопштено је из ресорног министарства.

"Изградња ауто-пута на коридору ''5Ц'', који пролази кроз Републику Српску од Добоја до Вукосавља, планирана је кроз четири фазе, а вредност овог пројекта процењена је на више од 500 милиона евра, без трошкова експропријације непокретности и ПДВ-а", наводи се у саопштењу.

Изградња прве фазе - деоница од петље Јоховац (Товира) до петље Руданка (Костајница) укупне дужине око шест километара започета је у јуну 2019. године.

Вредност овог пројекта је 70 милиона евра, а реч је о средствима обезбеђеним кредитним споразумом са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) и грант средствима у склопу Инвестиционог оквира за западни Балкан (ЊБИФ) од 12 милиона евра и реализација овог пројекта тече планираном динамиком.

Када је реч о изградњи друге фазе, односно седам километара ауто-пута на Коридору "5Ц" који пролази кроз РС од Руданке до границе ентитета/Путниково брдо, БиХ је потписала споразум са ЕБРД за обезбеђивање кредитних средстава у износу од 150 милиона евра, а одобрена су бесповратна ЊБИФ у износу од 30 милиона евра.

Процедуре у вези са решавањем имовинско-правних односа на овој деоници су покренуте.

У наредном периоду планирана је изградња преостале две фазе на овој деоници - фазе три од петље Јоховац до петље Подновље укупне дужине око 13 километара и фазе четири од Вукосавља до петље Подновље дужине око 23 километра, као и изградња деоница ауто-пута од Вукосавља до Брчког дуге 31 километар и деонице Брчко-Бијељина-Рача дуге 37 километара, као и ауто-пута Бањалука-Приједор дужине 42 километра.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести