Резерве јадарита процењене на 136 милиона тона

БЕОГРАД: Резерве минерала јадарита у налазишту код Лознице су процењене на 136 милиона тона, изјавила је данас менаџерка за спољне послове компаније Рио Сава Експлорејшн (Рио Тинто) Јелена Алексић.
Jadarit
Фото: riotinto

Пројекат "Јадар" би могао да се реализује од 2023. године, рекла је она на седмој Међународној конфернецији о минералним ресурсима у Србији "Покретачка снага за економски развој", на панелу о изазовима у реализацији рударских и геолошких пројеката у Србији.

Она је подсетила да Рио Сава експлорејшсн, који је у власништву компаније Рио Тинто, врши истраживање налазишта близу Лознице и да је нови минерал добио назив по долини реке Јадар, где је и пронађен.

“То лежиште представља значајна извор јадарита и да су званично резерве тог минирала, у годишњем извештају на крају 2016. године, процењена на 136 милиона тона”, рекла је Алексић.

Додала је да је тај пројекат у фази испитивања претходне оправданости и да би могао да се реализује од 2023. године ако буду испуњени сви услови.

Тим српских и америчких геолога запослених у компанији Рио Тинто открио је у близини Лознице лежиште које садржи минерал под називом јадарит и долина реке Јадар у Србији је и даље једино место на свету на коме је минерал пронађен.

Та компанији, која иначе спада у светске лидере по експлоатацији руда, обавља обимне активности у околини Лознице, где у оквиру пројекта Јадар, врши истраживања јединствене минералне композиције руде литијума.

Пројекат Јадар, под окриљем компаније Рио Тинто Минерали, представља значајно лежиште литијума и бора светске класе и могао би да задовољи 10 одсто светских потреба.

Јадар се сматра једним од највећих налазишта литијума на свету.

Најлакши метал на планети има широку лепезу примене у изради производа, од којих се издвајају батерије за хибридна и возила на електрични погон.

Налазиште садржи и бор, који је основни састојак при изради стакла отпорног на топлоту, стаклених влакана, керамике, ђубрива, детерџената, средства за заштиту дрвених површина, као и у изради многих других производа који се користе у домаћинству и у комерцијалне сврхе.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести