РГЗ подржао иницијативу агенција за некретнине о листу непокретности

Удружења Кластер некретнине покренуло иницијативу да и агенције за некретнине, могу да издају лист непокретности
katastar
Фото: Dnevnik (Branko Lučić)

БЕОГРАД: Републички геодетски завод подржао је иницијативу Удружења Кластер некретнине да и посредници у промету и закупу непокретности под истим условима као и јавни бележници и геодетске организације могу да издају лист непокретности.

У данашсњем допису РГЗ-а Кластеру некретнина, које је удружење проследило медијима, каже се да Завод подржава иницијативу али да је за њено спровођење потребно изменити члан 53. Закона о поступку уписа у катастар непокретности и водова.

"Кластер некретнине ће одмах од Министарства грађевине, саобраћаја и инфраструктуре затражити да се припреми нацрт измене члана 53. Закона о поступку уписа у катастар непокретности и водова", каже се у саопштењу које потписује Председник Управног одбора Удружења Ненад Ђорђевић.

Удружење се, иначе, 27. јула ове године обратило Влади Србије и покренуло иницијативу да агенције за некретнине, као професионални корисници услуга е-катастра, под истим условима као и јавни бележници и геодетске организације, могу да издају лист непокретности.

Обзиром да грађани прибављају извод из листа непокретности углавном приликом промета непокретности, односно пре извршења промета да би посреднику у промету и закупу непокретности доказали своје право власништва на непокретности која је предмет продаје или издавања у закуп, логично је, сматра Ђорђевић, да посредници могу да издају лист непокретности и да грађани све радње које претходе промету непокретности могу да обаве на једном месту, у агенцији за некретнине.

"На овај начин би клијенти агенција уштедели своје време, а повећао би се и круг професионалних корисника услуга е-катастра који могу да издају извод из листа непокретности, чиме би ова услуга постала доступнија грађанима", оценио је Ђорђевић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести