Рио Тинто издвојио 2,4 милијарде долара за рудник у Јадру

БЕОГРАД: Компанија Рио Тинто издвојила је 2,4 милијарде америчких долара за изградњу рудника и постројења за прераду литијум-бората у оквиру Пројекта Јадар у Лозници, један од највећих гринфилд пројеката литијума на свету, саопштила је данас та компанија.
RioTintoLogo1
Фото: Printscreen
Пројекат Јадар мора до добије сва неопходна одобрења, дозволе и лиценце и наставиће да се реализује у сарадњи са локалном заједницом, Владом Републике Србије и невладиним сектором, истиче се у саопштењу. "Ово је важна прекретница за пројекат и снажна потврда опредељењу Рио Тинта да подржи Србију као водећег добављача литијума, имајући у виду обим и високи квалитет састава лежишта Јадар", наводи се у саопштењу Рио Тинта.
"Реализација пројекта Јадар ће позиционирати Рио Тинто као највећег произвођача литијума у Европи за најмање 15 наредних година. Осим тога, планирано је да Јадар производи борате који се користе у развоју опреме за обновљиве изворе енергије као што су соларни панели и ветротурбине", истиче се у саопштењу.
Подсећа се да Пројекат Јадар обухвата подземни рудник са припадајућом инфраструктуром и опремом, укључујући електрична возила за вучу, као и постројење за хемијску прераду литијум-карбоната квалитета погодног за производњу батерија.
"Како би се утицај на локалну заједницу смањио на најмању могућу меру, рудник ће бити изграђен у складу са највишим еколошким стандардима, укључујући коришћење сувог слагања индустријског отпада. Ова иновативна метода омогућава поступно рекултивисање сувог отпада вегетацијом и земљом, без потребе за изградњом бране за течни отпад", пише у саопштењу Рио Тинта.
Најављује се да ће након изградње, комплекс Јадар бити модерно индустријско постројење са дигитално умреженим подземним рудником, који се у реалном времену надгледа из оперативног центра.
"Како би се смањиле емисије угљеника и потрошња енергије, у подземном руднику користиће се флота готово у потпуности електричних возила. Управљање водама обављаће се уз помоћ најсавременијег постројења, захваљујући коме ће приближно 70 одсто воде бити коришћено из рециклираних извора или пречишћене воде из рудника", истиче се у саопштењу.
Наглашава се да ће Јадар бити највећа рударско-процесна инвестиција у Србији који има потенцијала да допринесе БДП-у Србије директно са један одсто и четири процента индиректно, укључујући многе српске добављаче током фазе изградње рудника.
Реализација пројекта омогућиће да Јадар буде велики послодавац у Србији и региону, навподи Рио Тинто.
Прецизира се да ће током изградње овог пројекта бити отворено око 2.100 радних места, док ће у фази рада рудника и прераде минералне сировине бити запослено 1.000 људи.
"Рио Тинто се такође обавезује да ће пружити помоћ развоју локалних бизниса, како би могли да подрже рад рудника током наредних деценија", наводи се уи саопштењу.
"Имамо велико поверење у пројекат Јадар, спремни смо да инвестирамо, уз услов да добијемо све неопходне дозволе. Овај пројекат ће Србији и Рио Тинту омогућити да одговоре на растућу потражњу за литијумом, у складу са глобалном енергетском транзицијом и ојачати нашу понуду посебно на европском тржишту. Јадар има потенцијал да обезбеди довољно литијума за напајање преко милион електричних возила годишње“, изјавио је извршни директор компаније Рио Тинто Јакоб Стаусхолм.
Он је додао да су лежиште Јадар и његов јединствени минерал јадарит открили геолози Рио Тинта 2004. године у близини Лознице.
Нагласио је да ово лежиште садржи висококвалитетни бор и литијум, захваљујући чему може да подржи дуготрајне операције у првом квартилу оперативних трошкова за оба производа.
"Посвећени смо одржавању највиших еколошких стандарда, минимализовању утицаја и изградњи одрживе будућности у заједницама у којима послујемо. Свесни смо да овај пројекат можемо да реализујемо само уколико слушамо и разматрамо ставове свих заинтересованих страна'''', рекао је Стаусхолм.
Рио Тинто наводи да су следећи кораци реализације пројекта добијање одобрења за експлоатационо поље, као и свих дозвола и одобрења, што обухвата и одобрење Студије о процени утицаја на животну средину.
Компанија, у складу са регулативом Републике Србије, позива све заинтересоване стране да учествују у процесу јавне расправе о студијама утицаја на животну средину.
"Уз то, Рио Тинто наставља да организује и низ округлих столова са невладиним организацијама и широм јавношћу како би подстакао отворен дијалог", истиче се у саопштењу.
Додаје се да је одобрење студије процена утицаја на животну средину неопходно за почетак радова, а планирано је да изградња рудника почне током 2022. године.
EUR/RSD 117.1474
Најновије вести