РТБ дуплирао продају на страном тржишту

БОР: Рударско-топионичарски басен Бор је прошле године директно у иностранство извезао робу вредну 205 милиона долара, што је готово двоструко више него 2016. када је укупна продаја на страном тржишту износила 115 милиона долара. 
rtb bor, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео), илустрација

Реч је о чистом, такозваном нето извозу, пошто борска компанија за производњу бакра, сребра, селена, плавог камена и сумпорне киселине не увози сировину. 

Ако се томе дода и вредност бакра испорученог домаћим прерађивачима, који је у облику жице или трупаца опет завршио у иностранству, извоз РТБ-а прошле године индиректно је износио 270 милиона долара, каже портпарол РТБ-а Бор Горица Тончев Василић 

Производи РТБ Бор продавани су прошле године у Великој Британији, Грчкој, Турској, Немачкој, Пољској, Италији, Румунији, Хрватској и Бугарској. 

Дупло већем извозу допринела је већа производња у РТБ-у Бор, скок цене бакра, али и константна потражња за овим металом из земаља у окружењу. Прошле године је, рецимо, у иностранству продато 10.000 тона бакра више него 2016, а за толико је порасла и продукција у РТБ-у, каже Горица Тончев Василић.

Девизни прилив борској компанији доноси продаја бакра, сребра, селена, плавог камена и сумпорне киселине, а највише пара стиже јој од извоза бакра.

Борска катода чувена је по врхунском квалитету “четири деветке” и одлично се продаје у Хрватској, Турској, Немачкој, Италији, Бугарској и Пољској.

Лане је земљама у окружењу испоручено 32.200 тона катода, а РТБ Бор је само по том основу приходовао 200 милиона долара.

Ако се томе дода и вредност бакра испорученог домаћим прерађивачима, који је у облику жице или трупаца опет завршио у иностранству, а “Севојну” и “Пометону” продато је 11.000 тона “црвеног метала”, извоз РТБ-а прошле године износио је 270 милиона долара. 

РТБ Бор је компанија која скоро ништа не увози да би произвела робу. Има сопствену сировину, чијом се прерадом добијају бакар, злато, сребро, платина, паладијум, селен, сумпорна киселина, бакар-сулфат и соли метала. Дакле, реч је о тзв. нето извозу на основу кога у Србију само улазе девизе, пошто је одлив пара које је РТБ потрошио за куповину резервних делова и репроматеријала урачунат и одбијен да би се добио чист извоз и чиста пара, истиче Василићева.     

Борски комбинат бакра је у јануару иностраном тржишту испоручио робу вредну 15,6 милиона долара, односно 12,7 милиона евра.

Пут Хрватске, Пољске, Немачке и Турске отишло је 2.156 тона бакра, а Енглезима је продато 558 килограма сребра и 2,7 тона селена. Грцима и Румунима у јануару је испоручено око хиљаду и по тона сумпорне киселине, а Турцима и Пољацима 55 тона бакар-сулфата. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести