РТВ: Обезбеђене редовне плате, радници неће добити отказе

РТВ саопштила је данас да је успела да обезбеди редовну исплату зарада и других личних примања за запослене и навела да нико од њихових радника запослених на одређено и неодређено време неће добити раскид уговора о раду.
RTV
Фото: RTV

НОВИ САД: Радио-телевизија Војводине (РТВ) саопштила је данас да је успела да обезбеди редовну исплату зарада и других личних примања за запослене и навела да нико од њихових радника запослених на одређено и неодређено време неће добити раскид уговора о раду.

Наиме, јуче је синдикат "Независност" РТВ позвао руководство те медијске куће да спречи најављена отпуштања и заштити више од 250 запослених, а најавили су и протесте уколико се отпуштање не спречи.

Тај синдикат тврди да покрајински јавни медијски сервис отказима угрожава информисање на мањинским језицима.

Руководство РТВ у данашњем саопштењу је навело да је пандемија оставила економске последице по пословање РТВ, јер су Уредбом о измени буџета Србије приходи за финансирање основне делатности РТВ смањени за 201 милион динара.

Због тога је, наводи руководство, медијска кућа била принуђена да се кредитно задужи како би ублажила негативан ефекат смањења прихода и обезбедила несметано обављање делатности.

Такође, додају да су интерним мерама смањени расходи на позицијама агенцијског запошљавања радника, путовања и дневница.

У овом тренутку, кажу из руководства, због измењених услова финансирања не постоје законски услови да РТВ закључи нови уговор са Агенцијом за запошљавање.

Међутим,како наводе, РТВ је од надлежних републичких органа тражила и добила сагласност за пријем 50 радника на неодређено време, који су сада ангажовани преко Агенције за запошљавање.

Од 27 новинара који ће, на поменути начин, бити примљени на неодређено време у РТВ, њих 18 је из мањинских редакција.

Данас је радницима РТВ-а пружила подршку Социјалдемократска унија и подржала захтеве синдиката „Независност" РТВ, наводећи да се залаже за "ослобађање медијских јавних сервиса од контроле власти".

Кажу да се за јавне сервисе мора обезбедити стабилно и адекватно финансирање ван утицаја и контроле власти, јер би такви јавни сервиси били примери адекватног, правовременог и критичког извештавања о значајним темама у друштву.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести