Рудари Ресавице крампове заменили машинама

РЕСАВИЦА: У девет јамских рудника угља ЈП ПЕУ "Ресавица", после три деценије, крампови и лопате повлаче се из употребе и у производњу уводе машине, а први "комбајн", како их рудари зову, почео је са радом у руднику "Соко".
rudari povrsinski kop pixabay
Фото: Ilustracija/pixabay.com

Циљ је милион тона угља из јамских рудника, а после тога нова улагања и повећање производње, саопштено је из "Ресавице".

Прва искуства рудара говоре да машина мења десетак рудара у окну, олакшава рад, а дневно ће рудник напредовати до десетак метара у угљеном слоју, док је сада то до два метра.

"Прва машина већ ради у руднику ''Соко'' и даје одличне резлутате, а током следеће недеље машинско копање угља почиње у рудницима ''Рембас'' и ''Штаваљ''. У току је набавка још једне машине за ,''Штаваљ'', а затим почетак реализације робног кредита Чешке владе, који такође предвиђа нове машине за откопавање угља и широко чело за рудник ''Рембас''", изјавио је генерални директор Марко Вуковић.

На овај начин практично се повлаче лопате и крампови, као главне алатке за копање угља, што према речима Вуковића има вишеструки значај.

"Пре свега, рудари су далеко безбеднији у условима рада машина. Производња ће бити увећана, рентабилност рада боља. Циљ нам је милион тона угља из јамских рудника, а после тога нова улагања и повећање производње", каже Вуковић.

У саопштењу се каже да су јамски рудници угља до пре неколико година били предвиђени за затварање али је, каже се, превагнула политика председника Србије Александра Вучића и Владе Србије за будућност јамских рудника и од планова за гашење рудника прешло се на реорганизацију и реализацију циљева за будућност који омогућавају рад рудницима и живот у насељима за више деценија.

"Садашња производња је 500 хиљада тона. Код нас је присутан мануелни рад и финансијска реализација је на ниском ниову, али са новом механизацијом све се мења у смислу капацитета, нивоа производње и безбедности рудара", истиче Вуковић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести