Рудари Ресавице за Дан рудара желе модернизацију рудика

РЕСАВИЦА: Рудари Јавног предузећа за подземну експлоатацију угља (ЈП ПЕУ) Ресавица, обележиће сутра Дан рудара, 6. август, празник који је установљен у знак сећања на 1903. годину, када је у Сењском руднику, првој и најстаријој јами у Србији, сада у саставу "Рембаса", почео велики штрајк.
rudar, tanjug
Фото: Tanjug/video, ilustracija

Свеченост ће почети рано у шест сати, испаљивањем шест плотуна рударских мина.

За празник, 3.500 рудара и других запослених, који сада углавном живе од субвенција државе, желе више улагања у модернизацију, јер "субвенције нису дугорочно реалне и одрживе", изјавио је Танјугу председник Синдиката ЈП ПЕУ Небојша Миленковић.

"Затражили смо од ресорног министарства да крене у ту причу, а имамо и неколико рудника који су пред затварањем, са мало резерви угља и неминовно је да ће доћи до њиховог затварања. Ми у синдикату тражимо да што пре крене отварање нових лежишта, где ће људи моћи да наставе да раде", рекао је Миленковић.

Он оцењује да се програм отварања нових рудника и модернизације "не спроводи, а да је жеља рудара да дође до модернизације, што би довело до повећања производње, продуктивности и безбедности рудара".

Миленковић истиче и да су плате, чији је просек 50.000 динара, "неадекватне послу који рудари обављају" и да синдикат ради на томе да се у новом програму пословања и буџету, нађу додатна средства за повећање зарада, али и за повезивање стажа за 2011. и 2012. годину, "јер један број радника не може да оствари право на пуну пензију док се тај проблем не реши".

Он је подсетио да је управо завршен трећи добровољни одлазак, овај пут више од 200 радника ЈП ПЕУ, из предузећа уз социјални програм од 300 евра по години стажа.

Држава је дала 200 евра, а ЈП ПЕУ још 100 евра, тако да је предузеће укупно напустило око 600 до 700 радника, углавном оних са великим бројем година стажа.

Обележавање Дана рудара у Ресавици почело је у суботу, рударским дисциплинама, отварањем Ликовне колоније "Лисине", изложбом народне радиности Удружења жена "Ресавчанке".

Јуче су у оквиру обележавања одигране утакмице ветерана Рембас - Прокупље и карате клуба, а данас је традиционални сусрет пензионера у Хотелу "Ðула" и рукометна утакмица ветерани Рембас - Локоморива Лапово, као затварање ликовне колоније.

Сутра је на програму утакмица Рембас-Напредак Крушевац, вече фолклора на платоу код "ДИТ" од 19 сати и концерт народне музике.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести