Рударство: Ригорозне мере за непоштовање еколошких стандарда

БЕОГРАД: Рударска активност у Србији мора бити одржива, без обзира на то који је инвеститор у питању, каже помоћник министарке рударства и енергетике Дејан Милијановић и поручује да ће мере у случају непоштовања еколошких стандарда у рударској активности бити ригорозне.
rudari, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Он је тако одговорио на питање чланице Одбора за европске интеграције из СНС Дубравке Филиповски да ли ће министарство предузети неке активности према иностраним фирмама које раде у Србији, а не испуњавају у правој мери еколошке стандарде.

Милијановић је рекао да се мора строго поштовати оно што је дефинисано пројектом, нашим правилницима, стандардима и законима по питању заштите животине средине.

Најавио је да ће људи из Сектора за рударство и геолошка истраживања, у сарадњи са Сектором за инспекцијски надзор, наставити и у наредном периоду да активно обилазе терен и све рударске активности, као и да ће у случају непоштовања еколошких стандарда, мере бити ригорозне.

"Ићи ћемо чак и до обуставе рударских активности", рекао је Милијановић.

Навео је да су у претходном периоду у Бору уочене извесне неусаглашености са свим оним што је пројектом било дефинисано, и да је дато време да се отклоне недостаци.

Казао је да је део недостака отклоњен, а да су у делу који није отклоњен обустављене рударске активности, као што је учињено у руднику Јама.

"Кренули смо у анализу свих потенцијалних загађивача реке Пек. Нама је у интересу да све наше реке и животна средина буду онакви како грађани заслужују и да покажемо да рударство у Србији може да буде одрживо као и свуда у Европи и свету", каже Милијановић.

Иначе, Милијановић је данас на скупштинском одбору са другим представницима Министарства рударства и енергетике представио нови сет закона из тих области, који ће се наћи на дневном реду седнице парламента 15. априла.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести