Рударство шанса за развој: Под земљом чучи 200 милијарди долара

НОВИ САД/БЕОГРАД: Вредност потврђених резерви минералних сировина у Србији је близу 200 милијарди долара и задатак државе је да створи услове да се рударство развија, али тражимо да држава и грађани имају корист од тога, кроз здраву животну средину, веће приходе, запосленост и квалитетне инвестиције, изјавила је  министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.
rudari povrsinski kop pixabay
Фото: Ilustracija/pixabay.com

Она је  оценила да је главни циљ измена Закона о рударству и геолошким истраживањима да се та област развија, а да држава од тога има веће приходе, и да се у рударство привуку квалитетне инвестиције.

Додала је да ће се кроз измене Закона водити рачуна о минералном богатству Србије и омогућити да сви поступци буду прегледни и ефикасни и да се спречи сваки вид злоупотреба.

Желимо да створимо услове да се рударство развија и због тога уводимо е-рударство да бисмо имали ефикасније и једноставније процедуре. Али, желимо да нико не буде повлашћен ако хоће да истражује и да после експлоатише неку руду, и због тога ћемо предложити се да скрати трајање истражних права, а не да неко то ради осам или девет година и да окупира одређени простор, рекла је она.

Како је навела, сада постоје накнаде које се плаћају Министарству по квадратном метро, али држава од тога данас има мали новац.

У реду је да долазе инвеститори и да истражују, али држава мора имати корист од свега тога и много веће приходе, рекла је министарка Михајловић.


Партнерство и концесије

Министарка Зорана Михајловић додала је да ће се измена Закона односити и на експлоатацију стратешких минералних сировина, за шта ће Влада Србије убудуће поступак спроводити у складу са Законом о јавно-приватном партнерству и концесијама.

Министарка је нагласила да ће се тиме више водити више рачуна о минералном богатству Србије.


Како је додала, удео рударства у БДП-у је 1,9 одсто, а план је да у наредене три године износи 3,5 до четири одсто. У развоју рудстава велики значај има Геолошки завод Србије.

Зорана Михајловић је после састанка с представницима Геолошког завода Србије новинарима рекла да је за развој рударства важно да Завод буде не само препознатљив него да добије своје право место које заслужује.

Она је казала и да нема повећања удела рударства у БДП-у уколико Завод не покаже све своје знање којим располаже и уколико Министарство и држава не стану иза Завода.

Прва и најважнија ствар, нагласила је министарка, јесте да се направе јасни критеријуми како се уопште данас у Србији ради по питању истражних права и шта се ради.

У том смислу нам је улога Завода веома значајна и желимо да их видимо на свим важним, великим пројектима на којима држава ради, како рударским и енергетским, тако и у другим инафрструктурним, транспортним пројектима, рекла је Зорана Михајловић.

Д. Мл.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести