Енергетика и рударство постају замајац развоја привреде

БЕОГРАД: „Нова 2021. биће година великих промена у енергетском и рударском сектору, који треба да постану замајац развоја српске привреде, али и година унапређења енергетске ефикасности и пројеката заштите животне средине”, каже министарка енергетике Зорана Михајловић.
mihajlovich
Фото: Танјуг (видео)/Зорана Михајловић

Те промене, како је нагласила, односе се на окретање ка пројектима који се тичу заштите животне средине, унапређење енергетске ефикасности кроз формирање фонда за енергетску ефикасност, али и стварање окружења за улазак и приватног капитала у област енергетике и рударства.

"Нас чека не само потпуна промена и окретање ка неким новим, другим пројектима који се тичу, пре свега животне средине и енергетике заједно, већ такође, формирање једног фонда за енергетску ефикасност", рекла је Михајловић Танјугу.

Објаснила је да тај фонд треба да помогне сваком домаћинству да се бави енергетском ефикасношћу и нагласила да треба да учинимо све да Србија смањи потрошњу енергије, електричне и топлотне, као и гаса.

Са треће стране, како каже, следи и потпуна промена у смислу стварања окружења где и приватни капитал може да уђе у област енергетике и рударства.

"Морамо да имамо један енергетски сектор који ће да буде замајац привреде, јер он јесте базичан сектор", истиче Михајловић.

То, наводи, значи и спровођење реформи у јавним предузећима, промену закона и стварање простора за све врсте капитала, а паралелно са тим, прави се један потпуно другачији инвестициони програм у 2021.

"Окрећемо се изградњи хидроелектрана. Дакле, не говорим овде о малим хидроелектранама него, пре свега, о средњим хидроелектранама које треба да помогну да у неком периоду испред нас, у деценијама које долазе, много више користимо чисте изворе енергије", рекла је Михајловић.

То су, каже, све изазови који нас очекују, а који нису једноставни.

"Са неке глобалне стране када погледате, без обзира да ли сада пада цена нафте, како се понаша гасно тржиште и слично, ми морамо сваког тренутка да будемо спремни на сваки поремећај, на сваки проблем", навела је Михајловић.

Србија ће, напоменула је, градити гасну интерконекцију између Србије и Бугарске, а радиће се и на припреми документације за гасне интерконекције и са Румунијом или са неки другим државама.

"То даје могућност да Србија буде центар региона у области енергетике, али да буде и транзитна линија када говоримо о целом овом региону", истиче Михајловић.

Када је реч о електричној енергији, Михајловић очекује да ће Србија да гради хидроелектране на горњој Дрини, а да ће Електропривреда Србије да буде позната и ван границе Србије.

"То ће Србији омогућити и велике приходе, наравно већи профит, али ће једноставно омогућити да она буде енергетски безбедна зато што је то оно што сваког грађанина интересује", рекла је Михајловић и додала да сваког грађанина истересује да има довољно квалитетне струје и гаса и довољно топлотне енергије.

"Чини ми се да су претходних година енергетика и рударство Србије спавали, имајући у виду све оно што се дешавало у Европи и свету, имајући у виду, с друге стране, колико су огромни потенцијали са којима Србија располаже", напоменула је Михајловић.

Додаје да је заиста велика штета што нисмо успели у потпуности да искористимо наше потенцијале.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести