Руф: Економија Србије расте, али мора брже

БЕОГРАД: Шеф мисије Међународног монетарног фонда (ММФ) за Србију Џејмс Руф изјавио је уочи састанка са представницима Србије у Београду да економија Србије расте, али да мора да расте брже.
Ruf
Фото: Tanjug

"Економија Србија расте, а мора да расте брже. Радимо на томе како да тај раст убрзамо и како да тај раст буде користан за грађане", рекао је Руф, а преноси РТС.

Он је додао да повећање плата и пензија нису тема садашњих разговора се представницима Србије, већ ће то бити приликом следеће посете крајем године када се буде разговарало о буџету, а да се сада ради о ревизији програма договореног пре две и по године године.

Мисија ММФ-а, са Руфом на челу, борави у Београду од 22. јуна до 5. јула поводом седмог разматрања резултата у спровођењу актуелног стендбај аранжмана Србије. Истовремено биће обављене и консултације по члану ИВ Статута ММФ-а са нашом земљом. 

Делегацију Србије је на пленарном састанку предводила гувернер НБС Јоргованка Табаковић, која представља нашу земљу у ММФ-у, а у разговорима су учествовали и министар финансија Душан Вујовић и министар привреде Горан Кнежевић са сарадницима, саопштено је из централне банке.

У оквиру седмог разматрања актуелног стендбај аранжмана, биће сагледана реализација обавеза договорених економским програмом, остварени резултати фискалне политике, као и мере економске политике које ће бити спроведене у наредном периоду. Посебна пажња у разговорима биће посвећена спровођењу свеобухватних структурних реформи које треба да допринесу даљем отварању нових радних места и постизању одрживих и високих стопа привредног раста.

Истовремено, у оквиру Консултација по члану ИВ Статута ММФ-а, које ова институција обавља са земљама чланицама ради спровођења своје надзорне функције, представници мисије анализираће целокупна привредна кретања у Србији, економске политике и мере које се предузимају ради одржавања стабилних односа у привреди, уравнотежења платног биланса и даље либерализације у спољнотрговинској размени. 

ММФ је последње консултације по члану ИВ Статута са Србијом одржао у фебруару 2015. године, подсећа се у саопштењу НБС.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести