Рушење или озакоњење дивље градње

База нелегално изграђених објеката у Србији требало би да буде комплетна у наредних десетак дана, а до сада је, од 1,6 милион нових пописаних објеката, категоризовано милион, односно 62,5 одсто, саопштило је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.
panorama novog sada Foto: Dnevnik(F. Bakić)
Фото: Дневник(Ф. Бакић)

Како се наводи, утврђено да је од милион пописаних и категорисаних објеката, 407.000 стамбених јединица (40,7 одсто), 376.000 помоћних објеката (37,6 одсто), 190.000 економских (19 одсто), 7.500 пословних (7,5 одсто), 4.500 комерцијалних (4,5 одсто), 1.200 производних (1,2 одсто) и око 4.500 осталих објеката (4,5 одсто).

Од 26. априла, како се наглашава у саопштењу, започиње наредна фаза озакоњења и спровођења Закона о озакоњењу објеката, када ће бити доношена инспекцијска решења о рушењу, као и решења о озакоњењу.

План је да се прво одрже састанци с представницима локалних самоуправа у седиштима управних округа, а затим да тимови Министарства посете све локалне самоуправе у Србији да би, као и током пописа, осим контроле, пружале и саветодавну помоћ, додаје се у саопштењу.

Најављено је да ће у среду, 26. априла, у Нишу бити организован састанак с представницима свих градова и општина с територије Нишавског, Јабланичког и Пчињског управног округа, 27. априла тај састанак ће бити организован у Пожаревцу с представницима свих градова и општина с територије Браничевског, Борског и Пиротског управног округа, а 28. априла састанак ће бити органзован у Ваљеву с представницима Колубарског и Мачванског управног округа.

Има око 2,2 милиона нелегално саграђених објеката

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре подсећа на то да је направило прву базу незаконито изграђених објеката након успешно обављеног свеобухватног пописа по градовима и општинама у Србији.

Како је недавно изјавила потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, у Србији постоји више од 2,2 милиона нелегално саграђених објеката, а до половине марта је озакоњено 45.000.

Зорана Михајловић је рекла да је само приход од такси за тих 45.000 објеката износио 1,2 милијарду динара, а да се очекује да та свота буде и већа како се број легализованих објеката буде повећавао.

Од такси 15 милијарди динара
Зорана Михајловић је изјавила да се очекује да укупан приход од такси за легализацију буде 15 милијарди динара и да ће општине од свог дела прихода моћи да улажу у инфаструктуру, школе и друге јавне објекте.
Она је објаснила да ће локалне самоуправе убирати и приходе од пореза на имовину и да се процењује да ће укупан износ тог пореза годишње износити 100 милиона евра.

С евиденције Националне службе за запошљавање ангажовано је 1.056 људи за пописивање нелегално изграђених објеката, а министарка Михајловић каже и да су општинске самоуправе и градови обавили свој део посла.

Она је напоменула да постоје и места у којима попис још није завршен, поменувши Суботицу, Кажњижу, Пирот и Смедеревску Паланку.

Зорана Михајловић је похвалила Чачак, Лесковац, Врњачку Бању, Ниш и Крупањ за добро обављен посао у пописивању нелегално израђених објеката.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести