Русија тражи од Индије да нафту плаћа у валути УАЕ

ЛОНДОН: Русија тражи од неких индијских купаца да руску нафту плаћају у дирхамима, у валути Уједињених Арапских Емирата (УАЕ), што значи да се Москва удаљава од америчког долара како би се заштитила од ефеката западних санкција, известио је Ројтерс позивајући се на три извора и властити увид у једну фактуру.
nafta
Фото: pixabay.com

Фактура у коју је Ројтерс имао увид показује да је рачун за испоруку нафте једној индијској рафинерији обрачунат у доларима, док се плаћање тражи у дирхамима, наводи британска агенција.

Најмање две индијске рафинерије су већ извршиле нека плаћања у дирхамима, рекли су извори, додајући да ће још таквих плаћања бити извршено наредних дана.

Према подацима из фактуре, плаћања Гаспромбанци врше се преко њене кореспондентске банке у Дубаију, Машрек банке.

Уједињени Арапски Емирати, настојећи да задрже неутралну позицију, нису увели санкције Москви, а ова плаћања би могла да подигну фрустрацију неких на Западу, који приватно кажу да је позиција УАЕ неодржива и да су се тиме сврстали на страну Русије, оцењује Ројтерс.

Руска компанија Росњефт пласира нафту у Индију преко трговачких фирми, укључујући Еверест Енерџи и Корал Енерџи. Индија је сада други највећи купац руске нафте иза Кине.

Западне санкције су навеле многе увознике нафте да заобилазе Москву, због чега су спот цене руске сирове нафте рекордно снижене у односу на друге класе.

То је индијским рафинеријама, које су ретко куповале руску нафту због високих трошкова транспорта, пружило прилику да повећају увоз уз велике попусте у односу на рефернтне типове "црног злата" као што су Брент и блискоисточна нафта.

Русија је у јуну други месец заредом претекла Саудијску Арабију као други највећи снабдевач Индије нафтом после Ирака.

Росњефт, Корал Енерџи и Еверест Енерџи нису одговорили на мејлове Ројтерса у којима је тражен коментар.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести