Руска компанија заинтересована за куповину РТБ Бор

БЕОГРАД: Компанија "Рашн копер компани", један од највећих руских произвођача бакра, заинтересована је за приватизацију предузећа РТБ Бор, пише "Српски телеграф".
rtb bor, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео), илустрација

Руска фирма је овим поводом упутила званичан допис министрима привреде и енергетике Горану Кнежевићу и Александру Антићу, наводи  лист позивајући се на свој извор.
Ово није први пут да је ова руска компанија изразила интересовање за српску фирму.

"Рашн копер компани је у 2016. учествовала на првом тендеру за приватизацију РТБ Бора заједно са Амалко групом. Тада су се упознали са радом ове компаније а од тада пажљиво прате дешавања у РТБ Бору, поготово Владин програм реструктурирања", каже извор Српског телеграфа.
Руска компанија је заинтересована за куповину већинског пакета РТБ Бор и за то је спремна да издвоји 560 милиона евра, пише Телеграф.

План је да држава за 60 одсто власничког капитала добије 331 милион евра док би око 230 милиона отишло на унапред припремљени план реорганизације, на отплату преосталог дуга.

Како лист наводи, Руси би задржали исти број радника и не би им смањивали зараде. Њихова намера је да уложе у даљи развој рудника, као и у развој капацитета топионице и рафинерије и да поново поставе компанију у положај једног од највецих и најважнијих индустријских предузећа Европе.
Рашн копер компани је трећи по величини произвођач бакра у Русији и поседује две топионице бакра у којима се годишње произведе око 200.000 тона ове руде.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести