Ружић са делегацијом ММФ: Фокус на планирању кадрова

БЕОГРАД:  Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић данас је са делегацијом Међународног монетарног фонда, коју предводи Јан Кејс Мартејн, понајвише разговарао о напретку у управљању људским ресурсима.
ruzic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Ружић је објаснио да Влада Србије прати број запослених у органима државне управе кроз кадровски план органа државне управе који усваја Влада, саопштило је ресорно министарство.

„Сваке године у поступку припреме буџета органи припремају и кадровски план, којим планирају број запослених на неодређено и одређено време и број нових приправника. Циљ је да Влада усвоји целовит кадровски план за све органе који ће одговорити на потребе и бити усаглашен са могућностима буџета“, рекао је Ружић.

Он је нагласио да исти механизам важи и за локалне самоуправе, које доносе кадровски план усаглашен са својим буџетима, али и да се слични механизам предвиди и за јавне службе - здравство, школство, социјалну заштиту, културу и спорт - где ће ресорна министарства сагледавати појединачне кадровске планове установа, утврђивати потребе и обједињени кадровски план достављати Влади Србије на усвајање.

Министар је најавио да ће у току следеће године бити припремљен Закон о платама државних службеника и намештеника и усвојени подзаконски акти за спровођење свих до сада усвојених закона чија је примена одложена, а као најзначајнији истакао Уредбу о коефицијентима за радна места из Каталога радних места.

"У завршном смо делу разговора са ресорима о потребама да се постојећи Каталог иновира. Иза нас су разговори са синдикатима о висини коефицијената у новој Уредби, који су сада предмет анализа, након којих ће уследити нова серија разговора са социјалним партнерима о реформи плата", рекао је Ружић.

Навео је да се, заједно са Министарством финансија, ради на анализи ефеката тих коефицијената на могућу плату за свако радно месту у тренутку преласка на нови систем.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести