Ружић о протесту таксиста: Влада спремна на разговор

БЕОГРАД: Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је данас да је Влада Србије отворена за разговор са представницима такси удружења како би се проблем што пре решио и како грађани Београда не би трпели због свакодневних блокада централних улица.
ruzic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

"Председница Владе Ана Брнабић јуче је сасвим јасно рекла да је приоритет, у овом случају, интерес Београђанки и Београђана и да је Влада увек отворена за дијалог. Такође, указали смо и на, рекао бих, неаргументоване критике у вези са законом који регулише регистрацију удружења, имајући у виду да је претходних дана извршена једна теза која не стоји у закону", рекао је Ружић одговарајући на питања новинара о најави таксиста да ће радикализовати протест.

Према његовим речима, представници Министарства државне управе и локалне самоуправе учествовали су у пуном капацитету и дали допринос у раду радне групе за измену Закон о превозу путника у друмском саобраћају.

"Уколико будемо позвани, даваћемо свој допринос и даље. Не видим разлог за било чије тешке речи. Радна група функционише, закон је донет, примењује се у оној мери која, очигледно, не задовољава таксисте", рекао је Ружић.

Он је подсетио да Министарство државне управе и локалне самоуправе није задужено за регистровање удружења, већ да то од 2011. године ради Агенција за привредне регистре, додајући да Министарство само у другом степену може да врши инспекцијски надзор у делу уписа у Регистар удружења, али не у делу обављања делатности.

"Влада поседује механизме и алате, мислим да је то најважније. Само мало стрпљења и мало времена да се прочитају закони, онда је владавина права загаранована, само да их не тумачи онај који то не познаје", навео је Ружић.

Удружења таксиста у Београду данас протестују четврти дан, јер су, како кажу, незадовољни радом Комуналне милиције и неспровођењем Закона о превозу путника у друмском саобраћају.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести