СА ПЕНЗИОНЕРСКИМ КАРТИЦАМА ЈЕФТИНИЈЕ У 600 ОБЈЕКАТА Ево где све можете да искористите попуст

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали присуствовао је данас потписивању уговора између Републичког фонда ПИО и 16 привредних субјеката, који су се прикључили пројекту „Пензионерске картице нове генерације“.
penzioneri, dnevnik.rs
Фото: Дневник, илустрација

Примена Пензионерских картица ће бити могућа од 1. октобра 2023. године, а њиховом употребом пензионери ће моћи да остваре бројне попусте и погодности, да купују јефтиније или да добију повољније услуге код привредних субјеката који покажу друштвену одговорност и прикључе се акцији.

Министар Синиша Мали је рекао да је до сада направљен договор са око 600 привредних субјеката, а да се за картице пријавило око 870.000 пензионера. Он се захвалио привредним субјектима који су се одазвали акцији, и позвао и друге друштвено-одговорне компаније да се прикључе пројекту. Истовремено, позвао је и пензионере који се нису пријавили, да се пријаве за добијање картице.

- Пензионери који се још нису пријавили то могу да ураде онлајн или у филијалама ПИО фонда, на шалтерима Поште Србије и Поштанске штедионице. Пријава је једноставна, а користи очигледне, рекао је Мали након потписивања у Дирекцији ПИО Фонда у Београду.

Фото: Dnevnik.rs

Министар је навео неке примере попуста и погодности које ће пензионери имати коришћењем пензионерских картица.

- Рецимо, уговор са НИС-ом који је данас потписан подразумева попуст од једног до три динара по литри горива у зависности од врсте горива. Уговор са Путевима Србије подразумева за три одсто смањење путарине за наше најстарије, прецизирао је Мали.

Према његовим речима, све што се радило до сада показатељ је одговорне политике Владе, када су наши грађани у питању. Подсетио је да за десетак дана следи повећање пензија од 5,5 одсто, а од 1. јануара за 14,8 одсто.

- Нама ће од 1. јануара, дакле за три и по месеца, просечна пензија бити 390 евра, а пре десет година била је 204 евра, казао је Мали.

Напоменуо је да, уз све недаће кроз које смо прошли, почев од поплава, короне, фискалне консолидације, светске кризе, Влада има прилику да потврди своју политику која се заснива на подизању пензија из године у годину.

- Не само да пензије расту, већ су све стабилније и потпуно безбедне, с обзиром да ПИО Фонд никада није био стабилнији и никада мање субвенција из буџета није ишло у ПИО Фонд, казао је Мали.

Додао је да је то веома важна порука, јер са најнижим дотацијама ПИО Фонду, исплаћујемо никада веће пензије.

- То је последица тога што имамо рекордан број запослених, у јуну у Србији - 2.310.000. То значи да се плаћају порези и доприноси, пуни се ПИО Фонд и на основу тога се исплаћују пензије. То је најбољи начин да водите економију и обезбедите сигурност пензија, казао је Мали.

Додао је да, поред повећања пензија од 1. октобра за 5,5 одсто, не треба да заборавимо и исплату једнократне помоћи пензионерима од 20.000 динара, између 25. новембра и 5. децембра, као што је обећао председник Србије Александар Вучић.

Фото: pixabay.com

Битно је, рекао је, нагласити и да ће повећање пензија и плата бити изнад нивоа инфлације за ову годину, која би у децембру требало да буде на нивоу од осам одсто, што говори да ће примања грађана бити већа у реалном износу.

Прецизирао је да се за 2024. очекује ниво просечне инфлације од 4,9 одсто, те да је јасно да сва повећања „премашују инфлацију и да у реалним износима држимо и унапређујемо животни стандард“.

Мали је навео да је намера да се повећањем плата, пензија и бенефитима који се нуде путем пензионерских картица, али и акцијом „Боља цена“, побољша животни стандард грађана.

- Боримо се за сваки производ, бољу цену, већ од сутра стиже нам 16 нових снижених животних намирница, рекао је Мали и додао да је већ 20 производа на снижењу.

Поручио је да ће Влада Србије наставити да се бори за сигурност радних места и даља улагања, али и да се бори за сваку појединачну цену производа, како би се изборила са инфлацијом.

Директор ПИО Фонда Реља Огњеновић истакао је да та институција следи политику Владе Србије, а то је политика одговорности, озбиљности и бриге за наше најстарије суграђане.

- То смо показали и повећањем пензија, два пута ове године, као и новчаном подршком од 20.000 динара сваком пензионеру која ће бити до 5. децембра, али и свим мерама које ПИО Фонд спроводи. Ту је реч о милијарду динара за бесплатан боравак наших најстаријих у бањама, пакетима за најугроженије пензионере. Континуитет те политике је пензионерска картица нове генерације која ће учинити да пензионерски динар вреди више, рекао је Огњеновић.

Саветник председника Привредне коморе Србије Милун Тривунац истакао је да се ПКС укључила у пројекат и помогла да више од 600 привредних субјеката учествује у овој акцији.

Фото: pixabay.com

- Поред највећих трговачких ланаца, ту је велики број апотека, месара, пекара, осталих установа које су битне за живот и куповну моћ пензионера. Учешће у овој акцији узео је велики број здравствених установа, апотека, ординација. На страну појединачне користи које ће пензионери имати, ово је мера која је добра и за привреду и фирме, јер са овим попустима оне улажу у своју базу клијената и одржавају своје тржишно учешће и задржавају куповну моћ, нагласио је Тривунац.

Међу привредним субјектима који су данас потписали уговор са ПИО Фондом су НИС, Путеви Србије, Аман, МедиГроуп, Акватен комплекс и Дом за старе из Алибунара, Дом за смештај одраслих и старијих Свети Трифун из Београда, Очна кућа Алберт из Београда, Дијагностички центар Алберт из Београда, СБ Меркур из Врњачке бање, Бања Русанда Меленци, Миленијум Медикал Центар, Врањска бања.

Уговор су потписале и Специјалне болница за неспецифичне плућне болести Сокобања, Специјална болница за рехабилитацију Бања Кањижа, Специјална болница за рехабилитацију Јунаковић, Апатин, Специјална болница за рехабилитацију Гамзиград из Зајечара и Атомска бања из Горње Трепче.

У пројекат ће се, између осталих, укључити скоро сви трговински ланци, највеће апотеке, лабораторије, приватне здравствене установе, офталмолошке ординације.

(Блиц)

EUR/RSD 117.1197
Најновије вести