САД: Економија се опоравља, пада број пријављених за помоћ

ВАШИНГТОН: У САД се економија полако опоравља од последица корона вируса пошто је број Американаца који су се прошле недеље пријавили за помоћ за незапослене опао на 837.000, показују подаци Министарства рада те земље.
sjedinjene americke drzave pixabay
Фото: pixabay.com

Како наводи Фокс бизнис, економисти, које је анкетирала компанија Рефинитив, очекивали су да се 850.000 људи пријави за помоћ.

Број грађана који примају помоћ за незапослене опао је на 11,8 милиона, што је за 980.000 мање него претходне недеље.

Готово милион незапослених Американаца тражило је помоћ сваке недеље у протеклих шест месеци, када је криза корона вируса довела до незапамћеног заустављања америчке економије.

Глас Америке додаје да најновији подаци показују да је велики број људи који је током пандемије изгубио посао успео да пронађе ново радно место или да се врати на посао који су већ обављали.

Међутим, према наводима министарства,, десетине хиљада незапослених грађана потрошило је новац који им је одобрен као помоћ.

Поједини ће, највероватније, користити продужени програм путем кога ће им помоћ бити пружана и током наредна три месеца.

Када је реч о непосредним економским показатељима, потрошња је током септембра била у порасту.

Како наводи АП генератос су била домаћинства која остварују веће приходе.

Продаја некретнина била је учесталија током августа чему су допринеле ниске каматне стопе на одобрене кредите.

Међутим, бројке указују да се ипак трошило мање него пре пандемије.

Бројност грађана којима је из недеље у недељу, у недостатку посла, потребна државна помоћ – приказује стање америчке економије која је, према подацима АП-а, током пандемије изгубила 22 милиона радних места.

Превасходно, реч је о малим привредницима, услужним делатностима (хотелијерство, ресторани, авиосаобаћај, индустрија забаве).

Такође, милиони грађана се од августа са незапосленошћу суочавају са знатно смањеном сумом новчане помоћи, која је пре истека плана који су одобриле америчке власти износила 600 долара недељно.

Истовремено, неки од грађана који су изгубили радна места суочавају се са кашњењима исплате накнада за незапослене, пошто поједине државне агенције појачавају напоре у борби против лажних и елиминисања неисправних и неблаговремених пријава.

Једна од највећих америчких држава – Калифорнија, на две недеље је стопирала обраду нових пријава, јер истражује сумње о могућим преварама и тежи да смањи заостатке у њиховим обрадама, додаје Глас Америке.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести