САД ипак дозволиле пословање с Хуавејем, али не за 5Г опрему

ВАШИНГТОН: Одређени број америчких компанија у ИТ и телекомуникационом сектору, које желе да сарађују са Хуавејем и да тој кинеској компањи продају своје компоненте упркос санкцијама, однедавно то могу да чине, али под условом да се оне не користе за 5Г техологију, пише Фајненшл тајмс.
huavei pixabay
Фото: pixabay.com

Лист сазнаје да је протеклих дана низу америчких и светских компанија из САД стигло одобрење за наставак пословања с Хуавејем, тако да је компанијама које раде са америчком технологијом дозвољено да кинеском концерну поред осталог продају чипове.

Предуслов за пословање са Хуавејем је да се компоненте које су предмет трговине не користе у изради 5Г опреме, односно да не подржавају 5Г технологију.

Тако су на пример, америчке санкције укинуте за ОЛЕД екране које Самсунг испоручује Хуавеју, или за ЦМОС сензоре које за кинеску компанијуу производе јапански Сони или кинески ОмниВисион, који има седиште у Калифорнији.

Највећи амерички произвођачи силицијумских чипова, Qualcomm и MediaTek, могли би такође до краја године да добију дозволу за наставак сарадње са Хуавејем, преноси SeeBiz.

Аналитичари сматрају да је то корак у позитивном смеру и да САД и даље желе да задрже Хуавеј као трговинског партнера, шаљући поруку да претња националној безбедности, коју су раније истицали као разлог за санкције, очигледно није толико изражена.

Откако је Хуавеј доспео на "црну листу" компанија с којима САД строго контролише све трансакције, дозволе за сарадњу затражило је око 300 компанија, а отприлике сваки трећи такав захтев је до сада и одобрен.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести