Шампиони профитабилности ЕПС, Тигар тајерс и Теленор

Привреда Србије је успела, упркос отежавајућим околностима због пандемије коронавируса, да и током 2020. године одржи постигнути обим пословних активности из претходне године и да оствари позитиван нето резултат за петину већи него 2019, саопштила је Агенција за привредне регистре (АПР).
s
Фото: Youtube Printscreen

Томе је значајно допринело 100 предузећа с највећим пословним приходима и 100 са највећим нето добитком, оцењено је у извештају „Сто нај... привредних друштава у 2020. години”, који је АПР објавио на својој интернет страници.

Сто друштава са највећим пословним приходима имало је удео од 27,9 посто у пословним приходима целе привреде и удео од 24,4 процента у основним финансијским перформансама привреде, а запошљавало је 16,5 одсто укупног броја радника у привреди.

На овој листи преовлађују велики системи, њих 98, који су реализовали 98,9 посто пословних прихода рангираних друштава, при чему је ЈП ЕПС лидер по приходима, а прате га НИС, Делез Србија, “Тигар тајерс” и Телеком Србија.

Сто предузећа са највећим нето добитком у 2020. учествовало је са нешто мање од једне трећине у нето добити свих друштава и са 21,9 процената у главним финансијским перформансама.

Према величини, међу најпрофитабилнијима је највише великих друштава (74), чији је добитак од 174,7 милијарди динара повећан за четвртину. Ту је и 19 друштава средње величине, чији је добитак више него дуплиран у односу на 2019. годину, а интензивнији раст нето добити су забележила и четири мала и три микро предузећа, наводе из АПР-а.

12,88 милијарди динара нето профит ЕПС-а

Електропривреда Србије заузима челну позицију и на листи најпрофитабилнијих домаћих друштава, са нето добитком од 12,88 милијарди динара у 2020, који је 3,5 пута већи него претходне године.

На другом месту је „Тигар тајерс” с растом нето профита за 2,1 посто на годишњем нивоу, на 9,21 милијарду динара, трећи је Теленор с нето добитком од 8,4 милијарде, за 20,2 посто мањим него годину раније, а прву петорку заокружују “Зиђин”, који је профитабилност повећао 2,6 пута у односу на претходну годину на 8,4 милијарде, те “Кока-Кола” чији је нето профит скочио за 55,6 процената на 5,66 милијарди динара.


Губиташи

Када је реч о губиташима, “Ер Србија” предводи на листи с губитком од 7,44 милијарде динара, који је резултат драстичног пада прихода изазваним корона пандемијом и мерама ограничења путовања. Следе новосадски “Интеркомерц Аграр” у стечају, “Рио Сава експлорејшен”, Аеродром “Београд” и Железара ХБИС.


Од 103.327 друштава, чији су подаци из редовних годишњих финансијских извештаја за 2020. анализирани са аспекта успешности пословања, финансијских капацитета и губитака, на АПР листама “Сто нај...” рангирано је укупно 349 привредних друштава с највећим утицајем на основне финансијске перформансе привреде у протеклој години.

Од друштава која се налазе на листама “Сто нај... у 2020. години”, њих 22 су јавна предузећа, у којима су била запослена 67.052 радника. Са нето добитком је пословало 16 јавних предузећа, док нето губитак забележило шест предузећа, од којих су четири међу сто водећих губиташа.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести