Шанса за 10.000 младих да се опробају на послу

Национална служба за запошљавање (НСЗ) је на основу Уредбе о програму подстицања запошљавања младих „Моја прва плата” јуче расписала Јавни позив за реализацију овог програма у који ће бити укључено до 10.000 младих до навршених 30 година, објавила је НСЗ.
posao
Фото: pixabay.com

Додаје се да ће Јавни позив бити спороведен у четири фазе у периоду од 20. августа до 15. децембра ове године.

Током прве фазе, од 20. августа до 20. септембра, пријављиваће се заинтересовани послодавци преко сајта www.mojaprvaplata.gov.rs, а затим у другој фази, од 1. октобра до 31. октобра, пријаве ће на исти начин слати незапослени млади људи.

Током треће фазе послодавци ће бирати кандидате, а коначан избор за послодавце из приватног сектора планиран је у периоду од 1. до 15. новембра, док ће послодавци из јавног сектора коначан избор кандидате обавити у периоду од 16. до 30. новембра, саопштила је НСЗ.

Служба запошљавања наводи да ће у року од 15 дана од дана завршетка избора кандидата бити формиране коначне листе послодаваца са изабраним кандидатима и биће доступне на сајту www.mojaprvaplata.gov.rs.

Током четврте фазе реализације програма уследиће потписивање тројног уговора између НСЗ-а, послодавца и изабраног кандидата, а почетак спровођења програма „Моја прва плата” почеће у року од 15 дана од дана формирања коначне листе послодаваца са изабраним кандидатима.

НСЗ наводи да је планирано да се у програм укључи до 10.000 младих са средњим и високим образовањем до навршених 30 година.


Од 22.000 до 26.000 динара

Током трајања програма, НСЗ исплаћује месечну новчану накнаду у износу од 22.000 динара младима са средњим образовањем, односно 26.000 динара биће новчана надокнада младима са високим образовањем. Такође, уплаћује и допринос за случај повреде на раду и професионалне болести.


Услови су да да кандидати немају радно искуство, односно да имају највише до шест месеци радног искуства на пословима у оквиру нивоа образовања са којим конкуришу и да се налазе на евиденцији незапослених у тренутку закључивања уговора.

Програм ће се спроводити код послодавца у трајању од девет месеци и реализује се без заснивања радног односа, напомиње НСЗ.

Додаје се да приоритет за укључивање у програм имају послодавци из приватног сектора, а нарочито послодавци из девастираних подручја, у складу са прописом Владе Републике Србије о степену развијености јединица локалне самоуправе.

Привредна комора Србије (ПКС) позвала је јуче предузетнике, микро, мала, средња предузећа и велике компаније да се пријаве за други циклус Програма „Моја прва плата” и обезбеде квалитетан, образовани кадар уз подршку државе, а тиме помогну запошљавање и останак младих у земљи, наводи се у саопштењу ПКС-а.

ПКС напомиње да компаније кроз овај Програм добијају могућност да изаберу кандидате које ће обучити у складу са својим потребама, а трошкове увођења у посао сноси држава. Програм послодавцима даје шансу да новим запошљавањем повећају обим пословања, инвестирају у развој људских ресурса и уз мање трошкове, унапреде постојеће тимове, истиче ПКС.

Комора наводи да је, према њеној анкети, 98 одсто послодаваца који су учествовали у првом циклусу Програма „Моја прва плата“, изразило жељу да поново учествује у оваквој акцији.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести