Шанса за Србију: Продаја гума у Европи и до 39,5 милијарди евра

Вредност европског тржишта пнеуматика и гуме порашће до 2022. године на 39,5 милијарди евра, чему ће допринети и Србија, у коју, како је најавио председник Александар Вучић, стиже један од светских лидера у овом сектору, јапанска компанија „Тојо тајерс”.
guma tocak
Фото: Youtube Printscreen

Председник Вучић је прекјуче на ванредној конференцији за новинаре саопштио да у Србију долази један од највећих светских произвођача гума, „Тојо тајерс” корпорација, која ће, само у првој фази, инвестирати 390 милиона евра у фабрику у Инђији, у којој ће у почетку бити запослено 523 људи.

Британска компанија „Глобал дата” објавила је лане прогнозу да ће европско тржиште пнеуматика порасти од 2018. до 2022. године 19,6 одсто и да ће достићи вредност од 39,48 милијарди евра.

Компанија са седиштем у Лондону је, у анализи постављеној на њеном веб-сајту, предвидела да ће обим европског тржишта у наведеном периоду бити повећан са 47,1 милиона нових произведених гума за разне врсте превозних средстава, на укупно 342,65 милиона комада.

Када је реч о продаји гума на европском тржишту у првој половини 2019. године, резултрати су мешовити, показују најновији подаци Европског удружења произвођача гума (ЕТРМА).

Продаја заменских гума за путничке аутомобиле смањена је у првих шест месеци 3,7 одсто у поређењу с истим периодом прошле године, на 100,97 милиона комада.

Мању продају у првом полугодишту бележе и гуме за пољопривредна возила, и то 4,4 процента међугодишње, на 682.000 комада.

С друге стране, продаја пнеуматика за камионе скочила је у периоду јануар–јун 5,4 одсто у односу на упоредни лањски период, на 5,15 милиона јединица, а раст бележи и продаја гума за моторе, која је 3,2 процента већа него у првих шест месеци 2018, и износила је укупно 6,15 милиона комада.

Генерална секретарка ЕТРМА Фазилет Чинаралп каже да „тржиште гума пружа добру слику опште економске ситуације” у Европи.

Мала продаја заменских гума за путничке аутомобиле је огледало ситуације у сфери регистрација нових аутомобила у Европској унији, које су такође пале у првој половини ове године, наводи она.

Иначе, Европска асоцијација произвођача пнеуматика и гуме (ЕТРМА), чија је чланица и Србија, окупља више 4.400 компанија у Европи, које директно запошљавају више од 370.000 људи.

Глобална продаја корпорација-чланица ЕТРМА представља 73 одсто укупне светске продаје гуме и пнеуматика, при чему седам компанија од десет светских лидера у том сектору припада том удружењу.

Чланице ЕТРМА имају 86 погона за производњу пнеуматика и 16 центара за истраживање и развој у државама ЕУ и земљама кандидатима за чланство у Унији.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести