Сарадња са САД у области енергетике

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са замеником помоћника државног секретара САД за енергетску дипломатију Куртом Донелијем о сарадњи двеју земаља у тој области – енергетској ефикасности, енергетској безбедности и преласку на зелену економију.
brnabic doneli
Фото: https://www.srbija.gov.rs/

Брнабић je истакла да је Србија усвојила неколико важних закона из области рударства и енергетике који ће значајно утицати на „зелену транзицију“, као и да се значајна средства улажу у уградњу филтера у српским фабрикама, што би требало да доведе до смањења загађењa ваздуха и животне средине, с обзиром на то да грађани брину за своје животно окружење.

Премијерка је нагласила да је Србија посвећена остварењу циља климатске неутралности до 2050. године, при чему је Донели поручио да у потпуности охрабрује Београд да пружи пуни допринос у борби против климатских промена.

Он је указао на то да је нова америчка администрација међу главне циљеве поставила управо област енергетике, а у фокусу су енергетска сигурност и концепт енергетске правичности, како би грађани широм света имали довољно енергије и како би се створили услови за креирање нових и бољих послова и радних места.

Србија и САД партнери у енергетској транзицији

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић разговарала је данас са замеником помоћника државног секретара САД за енергетску дипломатију Куртом Донелијем о сарадњи двеју држава у области енергетике, пројектима и плановима у рударском сектору, стратешким оквирима за развој и гасној диверсификацији.

"Енергетска транзиција је велики изазов за све, а иако смо мала земља, желимо да будемо партнери. Поносни смо због нових законских оквира које имамо, а који су у складу са ЕУ стандардима, нарочито у делу заштите животне средине", рекла је министарка и нагласила да ће Србија до краја године имати и стратегију за развој енергетике до 2040. са визијом до 2050. године и план за климу и енергетику.

Додала је да смо истовремено свесни да је енергетска безбедност важна и на регионалном нивоу с обзорим на геостратешки положај Србије.

Развој енергетике, како је навела, почива на четири стуба, а закони који су донети су основа.

"Други стуб је енергетска ефикасност коју морамо да подигнемо како бисмо смањили потрошњу, јер сада трошимо 40 одсто више од просека у земљама ЕУ. Трећи стуб се тиче повећања капацитета који користе обновљиве изворе за производњу енергије и начина како да до 2050. године будемо карбонски неутрална земља", рекла је она.

Додала је да је четврти стуб је рударство, односно јадарит и бакар, те најавила да ће на јесен почети да ради рудник Чукару Пеки и да ће Србија бити други произвођач бакра у Европи.

"Сви стубови су пођеднако важни, а циљ и наша визија је да све буде одрживо, и смањи негативан утицај на животну средину. Инвестициони план у области енергетике и рударства обухвата пројекте вредне 17 милијарди евра. Србија је отворена за инвеститоре из САД, јер желимо најбоље светске компаније“, рекла је потпредседница Владе.

Министарка је рекла и да је диверсификација добављача гаса наредни корак у снабдевању овим енергентом и да је Србија заинтересована и за јужни гасни коридор, као и за будући источно-медитерански гасовод.

Донели је рекао да је нова администрација САД високо поставила енергетику и борбу са климатским променама, као и Србија може да рачуна на помоћ САД у процесу енергетске транзиције.

"Иако смо на почетку време је да имамо конкретне планове како да дођемо до заједничког циља. Наши стручњаци раде на томе и желимо да све анализе, нова сазнања поделимо са вама и пружимо сву техничку помоћ. Најважније је да истовремено бринемо и о људима, њиховим пословима, да повећамо економске активности и да побољшамо квалитет живота“, рекао је Донели.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести