Саудијска Арабија спремна да повећа производњу нафте

РИЈАД: Саудијска Арабија обавестила је западне земље да је спремна да повећа производњу нафте уколико експлоатација Русије значајано опадне због терета санкција, преноси „Фајненшал тајмс“, позивајући се на изворе.
nafta
Фото: pixabay.com

Према наводима листа, који се позива на изворе упознате са овим разговорима, у Ријаду сматрају да још нема несташице, упркос напетој ситуацији на тржишту нафте, али да су, у случају смањења производње у Русији због нафтног ембарга Европске уније, повећане шансе да дође до дефицита горива.

Саудијска Арабија више пута је одбила позиве Беле куће и Г7 да повећа производњу нафте, а према речима једног од саговорника Фајненшал тајмса, посете америчке делегације Ријаду допринеле су јачању односа.

Током тих преговора саудијска страна је пристала да предузме мере у циљу смањења цена нафте и да повећа производњу енергента у случају несташице.

„Саудијска Арабија је свесна ризика и да јој није у интересу да губи контролу над ценама нафте“, прокоментарисао је један од саговорника британског листа.

Како се прецизира, било је речи и о повећању производње нафте у Саудијској Арабији и УАЕ, а дипломатски извор је саопштио да та одлука може бити објављена данас на седници ОПЕК+, али да она још није коначна, наводи Фајненшал тајмс.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести